Nekadašnji osvajač zlata na Evropskom prvenstvu 1997. i godinu dana kasnije na Svetskom prvenstvu Nikola Lončar govorio je o budućnosti reprezentacije Srbije. Selektor Svetislav Pešić stalno napominje da je kontinuitet i hemija u ekipi osnova svih uspeha, ali se postavlja pitanje šta će biti kada Orlovi ostanu bez trenutnih lidera? Zbog toga je bivši igrač Partizana za naslednike Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića imenovao Nikolu Jovića, Nikolu Topića i Filipa Petruševa.

Lončar je razgovor započeo spomenuvši kapitena reprezentacije Srbije i najboljeg NBA igrača: "Imamo dve zvezde - Jokića i Bogdanovića. Svi ostali su veoma kvalitetni igrači koji igraju u Evroligi ili mogu da igraju u Evroligi, ali iza toga imamo veliku prazninu, ko će njih da nasledi", zapitao se proslavljeni košarkaš u emisiji "Kec na jedanaest" na K1 televiziji.

img20240810wa0272.jpg
Dado Đilas 

Lončar je potom nastavio: "Da se ne lažemo, ključ je da li će da dođu Jokić i Bogdanović. Ako njih dvojica ne dođu, mi ćemo biti konkurentni, ali ne kao sa njima dvojicom. Ako se zadrži ekipa, plus trener, a Pešić je važan, apsolutni smo favoriti na svim takmičenjima".

Možda bi titulu važnog igrača mogao da ponese i doskorašnji organizator igre Partizana - Aleksa Avramović? Na pitanje da li je momak koji je briljirao na Svetskom prvenstvu u Manili, a onda ponovo i na Olimpijskim igrama u Parizu zvezda, Lončar je rekao: "Nije, on je dobar igrač. Doživeo je svojih pet minuta oko 30 godine. Ja ga znam iz Španije. Tamo je bio prosečan dobar igrač, ali je imao sreću da dođe kod Obradovića, pa Pešića u reprezentaciji, pre toga nije trenirao kod takvih trenera i poklopilo mu se sve", smatra Lončar.

whatsapp-image-20240728-at-6.49.37-pm-1.jpg
Dado Đilas 

Razmotrio je bivši košarkaš i ostale momke na poziciji pleja. "Vasilije Micić je dobar igrač, igra u NBA, ali se vratio Lamelo Bol, konkurent na njegovo mesto. Teo? To je gotovo. Za to vreme što je on trebalo da provede na terenu, imali smo možda i boljeg, jačeg i bržeg, što je Avramović. Bio je mag, fenomenalan igrač, iako fizički nije bio na tom nivou, ali je zahvaljujući košarkaškoj inteligenciji postigao to što je postigao", rekao je Lončar.

Dakle, prednost se daje mladim igračima, ali kojim? "Vratio se Pokuševski iz NBA lige, nema ga nigde. Da li je to adaptacija, da li je to nedostatak košarkaške inteligencije, ne znam još, videćemo. Mali Topić još nije to što treba da bude. Imamo nekih igrača koji će igrati u NBA. Vukčević? Iskreno, on je u Vašingtonu, ali to je nedovoljno. On nema nikakvog iskustva, ni igračkog, ni životnog. On je mlad dečko koji tek može da bude nešto, ali po karakteru nije igrač koji može da nosi neku ekipu".

Izbor je na kraju glasio: "Daj Bože da grešim, ali mislim da su tu glavna trojica - Jović i Topić, koji treba da vuku, i Đurišić koji je takođe povređen. U Zvezdi i Partizanu od naših domaćih igrača Partizan može da plasira Vanju Marinkovića, u Zvezdi je Plavšić dobar momak koji tek treba da da... dobar momak od 27 godina... Mislim da Jović, Topić, Petrušev i još neki od 27 do 33 godine mogu da nose", zaključio je Lončar.

Kurir sport / Mondo / TV K1 

 BONUS VIDEO:

00:06
Svetislav Pešić ispred hotela Kraun plaza Izvor: Kurir