DAJTE OVOM ČOVEKU ODMAH MVP NAGRADU: Nikola Jokić ubedljivo najbolji poenter, skakač, asistent i "kradljivac"

Dado đilas

Košarkaši Srbije pobedom u meču za treće mesto i bronzanom medaljom završili su Olimpijske igre.

Ostaje još jedna utakmica do kraja turnira, ona finalna između SAD i Francuske.

I dok traje dilema, ko će osvojiti zlato, čini se da nema dileme ko je MVP olimpijskog turnira. Jer, u svim statističkim parametrima na prvom mestu je Nikola Jokić.

Biće prava nepravda ukoliko Jokića ne prograse za najboljeg, jer je prvi u poenima, skokovima, asistencijama i osvojenim loptama.

Jokić je na šest utakmica sakupio 186 indeksnih poena, odnosno prosečno 31 po meču. Drugi je Lebron Džejms sa 117 indeksnih poena, odnoso 23.4 po meču.

Srpski as je postigao 113 poena u šest utakmica, dva više u odnosu na Franca Fagnera iz Nemačke, odnosno tri više od Bogdana Bogdanovića. Jedini koji objektivno može da ga prestigne je Lebron Džejms, ali i on mora da odigra utakmicu života, pošto je do sada postigao 71 poen. Odnosno, 40 poena manje.

Sa 64 skoka, odnosno 10.7 po meču Jokić ubedljivo vodi i u ovoj kategoriji. Drugi je Viktor Vembajama iz Francuske sa 13 skokova manje.

Jokić ima 52 asistencije u šest utakmica, odnosno 8.7 u proseku. Drugi je Lebron Džejms sa 11 asistencija manje.

Interesantno je da je Jokić i najbolji "kradljivac" trenutno. Tačnije, deli prvo mesto sa Francom Vagnerom iz Nemačke pošto obojica imaju po 12 osvojenih lopti na šest utakmica. Jednu osvojenu loptu manje ima Francuz Viktor Vembanjama. U vrhu je i Aleksa Avramović sa 10 osvojenih lopti.

Sve u svemu, Nikola Jokić nema premca po statistici. Drugo je pitanje da li će FIBA tako i odlučiti.

Kurir sport