"UPOTREBLJAVALI SU SILU - PRETILI MI ORUŽJEM" Gasi se polufinalista Evrokupa! "Pranje novca i pritisak policije"

Dmytro Smolyenko / Zuma Press / Profimedia

Ukrajinski klub Prometej iz grada Slobožanskoe u Dnjepropetrovskoj oblasti ugasio je svoju košarkašku, ali i odbojkašku sekciju. Tu informaciju saopštio je osnivač kluba Volodimir Dubinskij, pod čijim je rukovodstvom Prometej bio nacionalni prvak 2021, a 2023. i polufinalista Evrokupa.

Oleksandr Prošuta, ukrajinski novinar, preneo je da je Dubinksij u ponedeljak saopštio da se gase muški i ženski odbojkaški timovi, a u sredu je stigla potvrda i za košarkašku sekciju.

Prometej se od 2022. zbog rata u Ukrajini takmičio u Letoniji i igrao letonsko-estonsku ligu, ali više se neće takmičiti. Iako je pretprošle sezone stigao do polufinala protiv Turk Telekoma i nadomak plasmana u Evroligu, klub se više neće takmičiti.

"Glavni razlog za to je činjenica da su ukrajinska policija i tužilaštvo izvršili pretres u kancelarijama kompanija Dubinskog i u njegovoj hotelskoj sobi dok je bio na službenom putu u Kijevu. Dubinskij je sve to nazvao 'vršenjem pritiska" i poricao je sve otpužbe za pranje novca i ostalo. Rekao je da su svi njegovi poslovi u vezi sa klubom 'čisti'", tvrdi ukrajinski novinar.

"Ipak, reputacija organizacije je narušena, partneri više ne žele da im pomognu i Dubinskij više nema načina da sam izdržava klub", objasnio je novinar.

Sam Dubinksij je izneo optužbe na račun nadležnih da su pripadnici policije prilikom pretresea prema njemu postupali bezrazložno okrutno i na najponižavajući način.

"Upotrebljavali su fizičku silu i pretili su oružjem. Moj lični telefon i laptop su protivpravno oduzeti... U jednom trenutku smo svi postali lopovi i izdajnici države. Optuženi smo za pranje novca preko 'Prometeja', optuživani smo za saradnju sa zemljom agresorom... Devet sati ponižavanja rezultiralo je aktom u kojem je ovako formulisano: 'Ništa nije otkriveni'", napisao je on na društvenim mrežama.

"Siguran sam da je postupak protiv 'Prometeja' otvoreno naručen", takođe tvrdi ukrajinski biznisme i još jednom naglašava da nema protivzakonitih delatnosti u vezi sa Prometejom.

"Zbog svega navedenog sam prinuđen da vas obavestim da će Prometej, višestruki šampion Ukrajine, redovni učesnik evropskih kup-takmičenja, kao i sportska akademija Prometej od danas prestati da postoje zbog pritiska organa za sprovođenje zakona", naveo je Ukrajinac.

(Kurir sport/Mondo)