Za profesionalne sportiste obično se kaže da ne spadaju u pametniji sloj društva, ali i među njima ima onih koji su završili visoke škole

Štoper Juventusa i italijanske reprezentacije Đorđo Kjelini dobio je zvanje mastera u biznisu i administraciji na Univerzitetu u Torinu.

Legendarni fudbaler uspešno je odbranio rad na temu „Biznis model Juventusa u internacionalnom kontekstu“ i dokazao da vrhunski sport i visoko obrazovanje mogu da idu zajedno, a da su za tako nešto potrebni samodisciplina i veliko odricanje.

Ovim Kjelinijevim uspehom ne mogu da se pohvale mnogi sportisti širom sveta, ali u Srbiji ima nekolicina njih koji su završili fakultet uporedo s građenjem sportske karijere. Ranije su to bili prestižni državni fakulteti, a poslednjih godina praksa je, da ne kažemo moda, da sportisti uglavnom upisuju privatne fakultete. Stariji ljubitelji sporta pamte pokojnog Velibora Vasovića kao izuzetno obrazovanog čoveka, koji je uporedno s vrhunskim rezultatima na evropskoj sceni završio Pravni fakultet s tada znatno strožim kriterijumima. I pokojni Milan Galić je završio isti fakultet, a Kurir vas podseća na još neke asove srpskog sporta koji mogu da se pohvale diplomom.
sportisti-srpski-sportisti-akademci-obrazovanje.jpg
Instagram 
Vrhunski sport i obrazovanje mogu zajedno... Đorđo Kjelini


DANE KORICA, DIF, ATLETIKA


Legendarni maratonac, jugoslovenski rekorder na dve i deset hiljada metara, danas generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, završio je Fakultet za fizičku kulturu, a kasnije je magistrirao i odbranio doktorsku disertaciju.
iaaf-dane-korica-ivana-spanovic-izbor-atletika.jpg
Marina Lopičić 
Foto: Marina Lopičić



BRANISLAV MITROVIĆ, ETF, VATERPOLO

Golman reprezentacije Srbije koja u svom posedu drži sve najveće titule, zaključno s onom najvrednijom, olimpijskom iz Rio de Žaneira, završio je Elektrotehnički fakultet.
mitrovic.jpg
Beta 
Foto: Beta



VLADIMIR CVETKOVIĆ, EKONOMSKI FAKULTET, KOŠARKA

Iako je mlađim generacijama poznat isključivo kao funkcioner FK Crvena zvezda, iz vremena kad je u tandemu s Draganom Džajićem stvorio evropskog i svetskog šampiona, popularni Cvele je bio istaknuti košarkaški reprezentativac, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

ZVEZDAN TERZIĆ, EKONOMSKI FAKULTET, FUDBAL

Još dok je bio igrač, aktuelni generalni direktor Crvene zvezde diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, da bi po okončanju karijere stekao i zvanje doktora nauka na univerzitetu Alfa.
terya.jpg
Dado Đilas 
Foto: Dado Đilas



ALEKSANDAR ŠOŠTAR, MAŠINSKI FAKULTET, VATERPOLO

Aktuelni predsednik VK Partizan i Sportskog saveza Srbije bio je svojevremeno najbolji golman na svetu, osvojio je u vaterpolu sve što se moglo osvojiti, a uporedo je završio i Mašinski fakultet u Beogradu.

MILORAD ČAVIĆ, UNIVERZITET BERKLI, PLIVANJE

Najbolji srpski plivač svih vremena, odrastao je u SAD i tamo završio političku ekonomiju na prestižnom Univerzitetu Berkli, a po okončanju profesionalne karijere upisao je i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje.

VLADIMIR GRBIĆ, FAKULTET ZA SPORT I FIZIČKO VASPITANJE, ODBOJKA

Vladimir Vanja Grbić, jedan od najboljih odbojkaša koje je Srbija ikada imala, odmah po okončanju prebogate igračke karijere odlučio je da nadoknadi propušteno i diplomirao na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje.

ANDRIJA GERIĆ, FAKULTET ZA POSLOVNE I PRAVNE STUDIJE, ODBOJKA

Nekadašnji srednji bloker reprezentacije Jugoslavije diplomirani je trener odbojke, ali je nakon diplomiranja na psihologiji, dobijanja zvanja mastera u neurolingvističkom programiranju i završene edukacije za sport performans trenera odlučio da se bavi lajf koučingom.
andrija-geric-karijera-sport-oks-olimpijski-komitet.jpg
OKS 
Foto: OKS



NEMANJA MATIĆ, AKADEMIJA FUDBALA, FUDBAL

As Čelsija i reprezentacije Srbije diplomirao je na Akademiji fudbala, odnosno Visokoj sportskoj školi za trenere i sportske menadžere, iako vrlo često i dva puta nedeljno ima utakmice.
matic.jpg
Reuters 
Foto: Reuters