Vasić, Bobičić, Jovićević i Rosić su zvanično u rukovodstvu galopskih trka na hipodromu kraj Careve ćuprije u ime famoznog sportskog udruženja BRC!

Beogradski hipodrom umesto da bude središte galopskog sporta i mondenskog sveta u celom regionu, kao što je bio u svom zlatnom periodu (1938-1941), po najvećem hroničaru konjskih trka ikada na ovdašnjim prostorima Žiki Jovanoviću, poslednjih godina je postao sinonim za afere, skandale, incidente, pa i mesto koje su čak i strastveni ljubitelji konjičkog sporta počeli da zaobilaze. Posledica svega toga je izuzetno mala poseta na četvrtom trkačkom danu, kada je nedavno na najstarijem sportskom objektu u Beogradu bilo jedva oko 500 gledalaca, iako je ulaz besplatan. Jednostavno, ljudi dobro vide šta se sve radi i više ne žele da dođu ponovo.

Jedan od gorućih problema za vlasnike galopera u Srbiji je svakako što se nagrade ne isplaćuju redovno, pa neretko i nikako. Jedini ovlašćeni zastupnik Srpskog galopskog saveza (SGS) Nemanja Bobičić je pod teškim optužbama da je novac za nagradni fond za cele dve godine proneverio! Bobičić je uz Mihajla Vasića, Andriju Jovićevića i direktora Beogradskog hipodroma Veljka Rosića, u ime famoznog sportskog udruženja BRC, u rukovodstvu trka na hipodromu kraj Careve ćuprije. Ova "četvorka", koju mnogi vide kao četiri jahača apokalipse, (ne)svesno je preuzela i veliku odgovornost za sve što se dešava na beogradskom trkalištu.

- Meni još nisu isplatili ni nagradu za trijumf u trci grada Beograda iz 2015. godine, iako postoji i sudska presuda – žali se predsednik Udruženja vlasnika galopera u Srbiji Vojislav Ivanović.

Inače, protiv Nemanje Bobičića, jednog od najbližih saradnika predsednika SGS Andrije Jovićevića, podnošene su i prijave zbog podstrekavanja osuđivanih i lica dobro poznatih policiji na pretnje novinarima.

- Sve mi se zgadilo i sve ređe odlazim na Beogradski hipodrom. U srećna vremena, družio sam se sa legendarnim trenerima Acom Markovićem i Gašom Đorđevićem, koji su bili neprikosnoveni autoriteti. Sada nažalost u Beogradu više nema trenera koji mogu da dobiju bilo koju trku, što je najbolji pokazatelj koliko je zapravo sve srozano – naglašava vlasnik trkačkih konja iz Uba Aleksandar Purić, koji je svog prvog galopera kupio još sredinom osamdesetih godina prošlog veka od poznatog boksera Vlade Tešanovića.

aca-puric.jpg
Printskrin/Facebook 
foto: Printskrin/Facebook

Purić se sada potpuno okrenuo preponskom sportu, pogotovo jer se u ovoj olimpijskoj disciplini takmiči i njegova ćerka Dunja, trenutno na zasluženom odmoru u Antaliji. Aca Purić i dalje ima galopera, petogodog Vajld Vesta, koji je bio dominantan na hipodromima u Srbiji pre dve godine, što je javno priznao i naš najbolji trener Bojan Šendeković. Vajld Vest se nalazi u Šapcu u treningu kod Dušana Pajića, a predstoji mu opravak u Mađarskoj usled lakše povrede.

Braća Etemović su kao ambiciozni vlasnici svoje konje iz Beograda, očito nezadovoljni rezultatima, prebacili u Šabac kod trenera Zorana Lukića i odmah je usledila prva pobeda u nedelju. Trogodi ždrebac odličnog pedigrea Maj Kraft (jahač iz Turske Mustafa Manav), dobio je trku na 2000 metara na šabačkoj travi, uz pobedničko vreme 2:04,5. Porodica Etemović iz Novog Pazara ima registrovanu štalu i u Mađarskoj, gde im je trener trofejni stručnjak Šandor Kovač.

sabac.jpg
Miroslav Radojević 
foto: Miroslav Radojević

Glavna trka je bila Stari srpski derbi (2000m, trava, 400.000 dinara), a trijumfovao je konj oždrebljen u Austriji Ajskenig (Dragan Lazarević), u treningu kod Gorana Stanarevića iz Uba. Džokej Lazarević je trijumf proslavio atraktivnim skokom sa pobednika, poput slavnog Italijana Frenkija Detorija. Pobedničko vreme 2:03,8.

U Šapcu je ukupno održano šest trka, a startovalo je 55 galopera. Pobednici u ostalim trkama su: 1200m: Kvik Anđel (Milan Konkolj, Šendeković, Branislava Rakić), 1300m: Kalakši (Kristijan Mustafić, Miroslav Kolar, Milan Nikolić), 1300m: Dante's Pik (Aleksandar Šašić, Šendeković, SKU Ružić), 1600m: Kapla Fever (Šašić, Pajić, San roko tim). Predsednik tzv. Džokej kluba Šabac Aleksandar Peranović može da bude zadovoljan organizacijom trećeg trkačkog dana.

Kod kasača, na prvom trkačkom danu u Somboru probni derbi (2200m, autostart, 150.000 din) dobilo je grlo porodice Kiš, odgojeno u Srbiji, Tur de Luks (A. Anđal), uz pobedničko vreme 1:19,5 prosečno po kilometru. Na istoj distanci u državnom šampionatu za grla od tri do 15 godina je trijumfovao Iago d'Amore (A. Vereb, 1:17,5), u treningu kod Aleksandra Dimitrijevića, vlasništvo Petra Žužića.

Đukanovićev odgovoran potez, Jovićević nije u upravi BRC-a

Kao odgovoran političar, poznati beogradski advokat Vladimir Đukanović se povukao iz Upravnog odbora Srpskog galopskog saveza (SGS), mada je prethodno dao značajan doprinos unapređenju galopskog sporta u Srbiji. Inače, predsednik SGS Andrija Jovićević nije član uprave sportskog udruženja BRC, iako je u rukovodstvu trka na Beogradskom hipodromu.

U upravi BRC-a, čiji je predsednik i jedini ovlašćeni zastupnik u APR-u trener Mihajlo Vasić, nalaze se i: Nemanja Bobičić, trener Nebojša Vujatović, vlasnik prošlogodišnjeg derbi-pobednika Miloš Milunović, kao i nekadašnji fudbaler Loran Milić, dok poslove sekretara obavlja Jelena Ivanović.

Kurir sport/ Lazar Delić