Pašteta od guščje džigerice, kuvani petao u vinu, žablji bataci, puževi, tartarski biftek...

Da vam pođe voda na usta od poznatih francuskih jela.

No, kako trenutno stoje stvari, sportisti na predstojećim Olimpijskim igrama možda neće imati prilike da ih probaju.

Francuska će u julu i avgustu organizovati Letnje olimpijske igre. Gro takmičenja će se održati u Parizu, dok će deo biti održan van glavnog grada. Organizatori su najavili da će čak 60 odsto hrane koja se služi tokom događaja biti bez mesa.

Prvi put u istoriji, olimpijski sponzor je postala kompanija za biljne zamene za meso. Ona će sportistima nuditi hamburgere bez mesa, falafele, medaljone, filete i tunjevinu biljnog porekla.

Restoran u olimpijskom selu u Parizu, gde će biti smešteni sportisti koji učestvuju na Olimpijskim igrama, posluživaće čak 40 hiljada obroka dnevno i biće otvoren 24 sata te će postati najveći takav restoran na svetu, koji može da ugosti više od 3500 ljudi. Iz organizacije kažu da će 33 odsto hrane biti na biljnoj bazi, a prvi put će oko 15 hiljada sportista jesti iz tanjira koji mogu da se peru, umesto iz onih jednokratnih. Jela koja će se posluživati u ovom restoranu kreiraće neki od najpoznatijih francuskih kuvara.

Kurir sport

Bonus video:

Kurir televizija PRIČA O ČOVEKU KOJI JE OSNOVAO PRVI FUDBALSKI KLUB U SRBIJI! Jović sa 4 oficira predvodio put na Olimpijske igre 1912. godine