SPEKTAKL JE POČEO! Svečano otvoreno Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima!
Foto: Starsport

cela evropa u beogradu

SPEKTAKL JE POČEO! Svečano otvoreno Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima!

Ostali sportovi -

Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima zvanično je otvoreno muzičkim i multimedijalnim spektaklom na krovu Galerije, najvećeg tržnog centra u regionu, a u prisustvu predstavnika Evropske i Svetske federacije vodenih sportova i najviših zvaničnika Vlade Republike Srbije.

Nakon izvođenja himne Republike Srbije, predsednik Evropske federacije vodenih sportova Antonio Silva poželeo je dobrodošlicu sportistima iz 43 zemlje. Oni će se od 10. do 23. juna nadmetati u četiri discipline – plivanje, umetničko plivanje, skokovi u vodu i plivanje na otvorenim vodama – u poslednjem kvalifikatornom takmičenju najboljih evropskih sportista pred Olimpijske igre.

„Srbija je izborila status domaćina upornom, kontinuiranom i dokazanom spremnošću da svaki put pomera granice u organizaciji i siguran sam da će to uraditi i ovaj put. Da bismo se borili za svetske medalje, neophodno je da budemo jak tim Evrope, a Srbija je primer potpune posvećenosti tom cilju. Zato s razlogom nosi epitet zemlje sporta, zemlje šampiona i nadam se da će i ubuduće naša saradnja biti na ovako visokom nivou“, izjavio je Antonio Silva, izražavajući zahvalnost najvišim zvaničnicima Srbije što prepoznaju značaj sporta i svrstavaju ga u prioritete.

„Zahvalni smo Vladi Republike Srbije na snažnoj podršci Evropskoj i Svetskoj federaciji vodenih sportova i već sada smo sigurni da će ovo biti izvrsno evropsko prvenstvo. Ja sam čest gost u Beogradu i radujem se da ćemo ovih dana uživati i slaviti sport baš ovde. Kao što znamo, voda je osnova života, koliko znači za život, znači i za sport. Svim sportistima želim puno uspeha i da iz Beograda ponesu najbolje uspomene“, naveo je Husein Al Musalam, predsednik Svetske federacije vodenih sportova.

Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima je zvanično proglasio otvorenim Miloš Vučević, predsednik Vlade Republike Srbije.

„Ponos je sinonim za Srbiju i srpski narod, a sport se u Srbiji živi i slavi i oduvek je za nas upravo simbol ponosa. Uveren sam da sport ne gradi karakter, već ga otkriva. Tradicija sportskog viteštva je ono što nasleđujemo, uvek istrajni i predani da budemo dostojni naslednici naših šampiona i da stvaramo nove. Beograd je 1973. godine bio domaćin prvog Svetskog prvenstva u vodenim sportovima i velika mi je čast i zadovoljstvo što je naša Srbija ponovo spremna da bude domaćin ovako prestižnog takmičenja. Nadam se da će sve vas boravak u Srbiji inspirisati da nam se ponovo vratite, da budete sa nama i na EXPO 2027, u okviru koga se gradi novi Centar za vodene sportove i Nacionalni stadion. Oni će dodatno unaprediti naše kapacitete za organizovanje sportskih događaja i obezbediti odlične uslove za trening i takmičenje sportista“, rekao je predsednik Vlade Srbije.

Gostima je potom prikazan zvanični film Evropskog prvenstva u vodenim sportovima koji je uporedo emitovan i na medija fasadi Kule Beograd, najviše zgrade u Srbiji i regionu, uz specijalne efekte. U nastavku kulturno-umetničkog programa nastupile su Nevena Božović, jedan od najlepših srpskih vokala, i Jelena Gavrilović.

Takmičarski program počeo je danas u SRC „25. maj – Milan Gale Muškatirović“ u disciplini umetničko plivanje. Od 12. do 15. juna na Adi Ciganliji se održava takmičenje u plivanju na otvorenim vodama, od 17. do 23. juna na programu će biti plivanje u SRC „25. maj – Milan Gale Muškatirović“, a u istom periodu će se u SC „Košutnjak“ organizovati takmičenje u skokovima u vodu.

BONUS VIDEO:

00:15

Ivana Španović Dubai

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track