Timovi iz Srbije u esportovima započeće u julu kvalifikacije za Globalne esport igre (Global Esport Games) koji će ove godine biti održane u Kini od 10. do 16. decembra, saopštio je Srpski savez elektronskih sportova i esportova (SESE).

Igrači iz Srbije takmičiće se u više esport naslova, među kojima su video igre Dota 2, Mobile Legends: Bang Bang (MLBB), Assetto Corsa i Honor of Kings, i u muškoj i u ženskoj kategoriji.

Događaji poput Globalnih esport igara, kako su dodali iz SESE, igraju ključnu ulogu u učvršćivanju esporta kao glavnog oblika kombinacije zabave i takmičenja, istovremeno gajeći sportski duh i ferplej.

"Kao vodeći događaj Globalne esport igre su značajan faktor koji utiče na kontinuiran rast i profesionalizaciju esporta, otvarajući put novim mogućnostima, sponzorstvu, razvoju talenata i ulaganju u infrastrukturu", dodaje se u saopštenju.

U decembru prethodne godine takmičenje je održano u Rijadu, gde je reprezentacija Srbije osvojila bronzanu medalju u Doti 2, savladavši domaćine, Saudijsku Arabiju, rezultatom 2-0.

Direktor SESE Stevan Rosić izjavio je da očekuju veliki broj prijava za kvalifikacije za šampionat u Kini.

"Ovo je prilika da se opet pokažemo u najboljem svetlu nakon što smo prošle godine u Rijadu zauzeli treće mesto u ukupnom plasmanu u Doti 2 u jakoj konkunrecji od 32 zemlje, a naravno sada se nadamo još većem uspehu", kazao je Rosić.

(Beta)