NASTAVAK PUTOVANJA OLIMPIJSKE BAKLJE: Olimpijski plamen se vratio u kontinentalnu Francusku posle boravka pod vodom
Foto: Xose Bouzas / AFP / Profimedia

PARIZ 2024

NASTAVAK PUTOVANJA OLIMPIJSKE BAKLJE: Olimpijski plamen se vratio u kontinentalnu Francusku posle boravka pod vodom

Ostali sportovi -

Olimpijska baklja se vratila u kontinentalnu Francusku, posle boravka u vodi Mediterana, a baklju je donela sportistkinja Alis Modolo, koja je zaronila oko 40 metara ispod vode Sredozemnog mora kod luke Vilfranš-sir-mer.

Posle prolaska kroz Tahiti i izleta čamcem do Gvadalupa, zatim Martinika, ostrva Antila, baklja je zaronila u luku Vilfranš, koje je privilegovano mesto za vežbanje i takmičenja ronjenja zbog dubine zaštićene od vodenih struja.

To nije prvi put da je olimpijska baklja bila pod vodom. To se desilo na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. Tada je baklja bila tri minuta pod vodom u blizini Velikog koralnog grebena, a pre Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ronioci su se smenjivali na dubine od 13 metara u Bajkalskom jezeru.

U oba slučaja, inovativna hemijska rešenja omogućila su sagorevanje, odnosno iluziju sagorevanja, pod vodom. Ali ta opcija nije danas korišćena, već je odlučeno da umesto klasične baklje bude mali vojni rezervoar za ronjenje sa LED diodama koje su davale izgled prave baklje koja gori.

Alis Modolo je jutros zaronila da bi uzela "vodenu" baklju potom zamenjenu klasičnom olimpijskom bakljom s kojom je do obale stigla brodom.

Baklja će danas posetiti Monako, gde će je dočekati pilot Formule 1 Šarl Lekler, a nosiće je i princ Alber od Monaka i njegova supruga Šarlen.

Krajem dana, baklja će se prošetati čuvenim šetalištem u Nici. Tu će je nositi nekoliko žrtava terorističkog napada na tom mestu 14. jula 2016. godine.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track