NIKAD OZBILJNIJA KONTROLA! Oko 600 testova protiv dopinga na Tur de Fransu
Foto: Belga / ddp USA / Profimedia

BICIKLIZAM

NIKAD OZBILJNIJA KONTROLA! Oko 600 testova protiv dopinga na Tur de Fransu

Ostali sportovi -

Oko 600 uzoraka krvi i urina biće prikupljeno tokom poznate francuske biciklističke trke Tur de Frans (Tour de France) koji počinje u subotu iz Firence, i to u okviru antidoping programa koji vodi Međunarodna agencija za testiranje (ITA).

Međunarodna biciklistička unija, koja je od 2021. delegirala kontrolu tom nezavisnom telu (ITA), takođe je najavila danas "novi inspekcijski alat" protiv tehnoloških prevara (bicikala), čiji će detalji biti otkriveni tek po završteku Tur de Fransa, 21. jula u Nici.

ITA će integrisati endokrini modul koji može da ukaže na upotrebu ljudskog hormona rasta, rekao je za Frans pres predstavnik tog kontrolnog tela Olivije Banils.

"Endokrini modul je pokrenula svetska antidoping agencija 2023. godine. Uspeli smo da ga primenimo tokom poslednjih nekoliko meseci i prvi put će biti uključen u Tur de Frans", dodao je on.

Posle svake etape tokom biciklističke trke biće uzeti uzorci od pobednika te etape i drugoplasiranog.

Što se tiče tapentadola, jakog leka protiv bolova koji je Svetska antidoping agencija nedavno uvrstila u svoj "program za praćenje", Banils je rekao da treba sačekati kraj godine da bi se utvrdila koliko je česta upotreba tog leka kod biciklista.

Prema njegovim rečima, stručnjaci će potom proceniti da li taj lek treba staviti na spisak zabranjenih supstanci što za sada nije slučaj.

Što se tiče "tehnoloških prevara", kontrolori će proveravati bicikla na početku i na kraju trke, posebno pobednika etape.

Tokom poslednjeg Tur de Fransa izvršeno je 997 provera bicikala, a nije otkriven nijedan slučaj tehnološke prevare.

Ove godine trka počinje 29. juna, prvi put start će biti u Italiji, dok će finiš, tri nedelje kasnije, biti u Nici, a ne u Parizu, zbog održavanja Olimpijskih igara.

Bonus video:

02:12

Krađa bicikla u Somboru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track