AMERIČKI PLIVAČ FELPS POZVAO NA REFORMU SVETSKE ANTIDOPING AGENCIJE: Nije slučajnost da je WADA još jednom podlegla pritisku
Foto: Reuters

PLIVANJE

AMERIČKI PLIVAČ FELPS POZVAO NA REFORMU SVETSKE ANTIDOPING AGENCIJE: Nije slučajnost da je WADA još jednom podlegla pritisku

Ostali sportovi -

Poznati američki plivač Majkl Felps i četvorostruka dobitnica zlatne medalje, plivačica Alison Šmit pozvali su na reformu Svetske antidoping agencije (WADA) zbog skandala oko dopinga kineskih plivača 2021.

"Pozivam Kongres da iskoristi svoj uticaj na WADA-u kako bi organizaciju učinio nezavisnom i efikasnom. Ne može biti slučajnost da je WADA još jednom podlegla pritisku međunarodnog sporta, što je na štetu sportista", rekao je Felps predstavnicima Kongresa.

Kina će na Olimpijske igre (OI) u Parizu poslati 11 plivača koji su bili pozitivni 2021. godine na zabranjenu supstancu, a zatim je, prema zvaničnom izvorima, slučaj rešen ali uz polemiku koja traje mesecima.

Američki dnevnik Njujork tajms i nemački kanal ARD preneli su u aprilu da su 23 kineska plivača bila pozitivna na trimetazidin. Ta supstanca može da poboljša aktivnost sportiste.

Plivači nisu kažnjeni, jer je Svetska antidoping agencija (WADA) zaključila da nisu namerno uzeli tu supstancu, već da su bili žrtve trovanja hranom i da je bilo veoma malo te supstance tokom lekarskog pregleda.

Međutim, posle pisanja medija, američka antidoping agencija (USADA) optužila je WADA-u da je zataškala aferu. WADA je to demantovala.

Felps je rekao da sportisti ne mogu slepo da veruju WADA-i, koja stalno pokazuje da nije u stanju ili ne želi da dosledno sprovodi svoju politiku širom sveta.

Plivačica Smit rekla je da je tokom svoje karijere čula "glasine o dopingu iz kineskog tima", ali u početku nije imala razloga da im veruje. Dodala je da je promenila mišljenje posle polemike o tome pitanju.

"Zalažem se, u ime američkih sportista, da WADA i globalni antidoping sistem snose odgovornost", dodala je plivačica.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track