VELIKI SKANDAL UZDRMAO SVETSKO PLIVANJE: 23 kineska plivača pala na dopingu - pokrenuta istraga u SAD
Foto: Shutterstock

PLIVANJE

VELIKI SKANDAL UZDRMAO SVETSKO PLIVANJE: 23 kineska plivača pala na dopingu - pokrenuta istraga u SAD

Ostali sportovi -

Međunarodna federacija vodenih sportova saopštila je da je jednom od njenih direktora naređeno da svedoči u krivičnoj istrazi u SAD u slučaju 23 kineska plivača koji su pali na doping testovima 2021. godine, ali im je bilo dozvoljeno da nastave da se takmiče.

Vest je obljavljena tri nedelje pre početka Olimpijskih igara na kojima bi 11 od 23 kineskih plivača trebalo da se takmiče, nakon što su pre tri godine bili pozitivni na zabranjeni lek za srce.

Plivači su osvojili tri zlatne medalje za Kinu na Igrama u Tokiju 2021. godine, samo nekoliko nedelja nakon što je Svetska antidoping agencija (WADA) odbila da ospori objašnjenje kineskih vlasti o kontaminaciji hrane u hotelu kako bi opravdala odluku da ih ne suspenduju.

Te odluke, koje je Međunarodna federacija vodenih sportova donela odvojeno, nisu otkrivene do aprila, kada ih je objavio Njujork Tajms i nemački ARD.

Komitet Predstavničkog doma Kine tražio je 21. maja od Ministarstva pravde i Federalnog Istražnog Biroa (FBI) da istraže slučaj prema federalnom zakonu koji dozvoljava istrage o sumnjama na doping čak iako su se dogodile van SAD.

Međunarodna federacija vodenih sportova potvrdila je Asošiejted presu da je njen izvršni direktor Brent Novicki dobio sudski poziv da svedoči u istrazi.

"On radi na zakazivanju sastanka sa vladom SAD, koji će po svoj prilici otkloniti potrebu za svedočenjem pred Velikom porotom", navodi se u saopštenju.

Među plivačima koji su u januaru 2021. godine bili pozitivni na trimetazidin su olimpijska šampionka na 200 metara delfin i u štafeti 4 x 200 metara slobodnim stilom Džan Jufej i olimpijski šampion na 200 metara mešovito Van Šun.

WADA je prihvatila objašnjenje kineskih vlasti da su tragovi zabranjene supstance pronađeni u kuhinji u hotelu u kome su boravili plivači, ali nije objašnjeno kako i zbog čega je lek prepisan u tabletama bio tamo.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track