Svet je ostao u šoku od kada je Ralf Šumaher, brat legendarnog višetrukog šampiona Formule 1 Mihaela Šumahera objavom na Instagramu odlučio da javno prizna da je homoseksualac.

Nemac je predstavio svog partnera javnosti i na taj način izašao iz senke i priznao da je gej.

Ko je sve od poznatih sportista javno priznao da je homoseksualac? Lista nije dugačka, ali je veoma zanimljiva.

Napominjemo da je ovde samo reč o onima koji su to uradili javno, a nesumnjivo da i sada među sportistima ima mnogo veći broj onih koji to još uvek nije priznao.

Džejson Kolins

Ovaj košarkaš je proveo 13 sezona u NBA karijeri, ali će ga više pamtiti zbog onoga što je uradio van terena.

Kolins u eksluzivnom intervjuu za “Sports illustrated” 2013. godine obelodanio da je gej i tako postaji prvi aktivni igrač u SAD-u koji je to priznao. Ono što je zanimljivo jeste da je na ovaj način saznala i njegova verenica i devojka sa kojom je osam godina bio u vezi WNBA igračica Kerolin Mos.

Od juna 2014. godine se Džejson zabavlja sa producentom Bronsonom Grinom, a na dresu je nosio broj 98 u čast gej studenta Metjua Šeparda koji je 1998. godine ubijen u zločinu iz mržnje.

Martina Navratilova

Jedna od najboljih teniserki u istoriji ove igre ostaće upamćena kao prva teniserka koja je javno priznala da je biseksualna 1981. godine nakon što je dobila američko državljanstvo.

U to vreme je bila u vezi sa Neni Liberman, zatim se od 1984. do 1991. godini zabavljala sa Džudi Nelson.

profimedia0375906840.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Danas je u braku sa Julijom Lemigovom koji je sklopila u Njujorku 15. decembra 2014. godine, a zaprosila ju je nešto ranije na US Openu. Upoznale su se u pariskom gej baru pre 18 godina.

U autobiografiji koju je izdala 1985. godine napisala je da “nikada nije ni pomislila da će postati gej”.

Su Bird i Megan Rapino

Verovatno najpoznatiji lezbo sportski par čine ove dve američke košarkašice. Ovaj sportski par vezu je otpočeo 2016. godine nakon što su se upoznali na Olimpijskim igrama u Riju.

Su Bird je jedna od najboljih košarkašica svih vremena. Uspešnu karijeru je završila 2018. godine i do tada četiri puta osvojila zlatnu olimpijsku medalju, četiri puta postala svetski prvak i tri puta bila šampiona WNBA, dok je Rapino dva puta bila prvakinja sveta i donela jednu zlatnu olimpijsku medalju.

Obe su vrhunski sportisti zbog čega je njihova veza dobila na značaju. Su Bird je po prirodi povučenija i zbog toga ne iznosi detalje iz privatnog života u javnosti dok je Rapino neko ko je veoma glasan i bori se za prava manjine kojoj i njih dve pripadaju.

Lepo je biti u mogućnosti da se potpuno otvorite i da bude ono što jeste, znate, da vas neko razume i da ceni koliko ste posebni, šta radite, ali isto da vas voli zbog toga ko ste i da bude takve podrška - rekla je Megan o svojoj partnerki.

Tomas Hiclšperger

Verovatno najpoznatiji fudbaler koji je priznao javno da je gej. Igrao je za reprezentaciju Nemače i bio je jedan od boljih defanzivaca sveta igrajući za Štutgart. Igrao je pet godina za popularne "švabe" gde i danas radi kao sportski direktor.

profimedia0842128872tomas1.jpg
CHRISTIAN CHARISIUS / AFP / Profimedia 
foto: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP / Profimedia

Nemački reprezentativac 2013. godine završava karijeru i tek onda se njegov život okreće. Izašao je u javnost i priznao da je homoseksualac i tek onda je postalo je jasno zbog čega je dudgogodišnju devojku Ingu ostavio samo mesec dana pre zakazanog venčanja 2007. godine.

Kako je sam rekao, shvatio je da je drugačijeg opredeljenja i rešio je da to podeli sa javnošću.

Jan Torp

Jedan od najuspešnijih plivača u istoriji ovog sporta. Dominacija koju je popularni "Torpedo" imao nije viđena do pojave Majkla Felpsa. Na Olimpijskim igrama u Sidneju bio je najuspešniji sportista takmičenja sa tri zlata i dva srebra.

Sa samo 14 godina počeo je da predstavlja Australiju na takmičenjima i postao je najmlađi svetski šampion. Granice koje je pomerao dugo su bile nedodirljive, do pojave Felpsa koji je veliki broj tih rekorda probio.

jan-torp.jpg
Reuters 
foto: Reuters

Australijanac je dugo krio i negirao da je gej, a onda je 2014.godine odlučio sve da prizna.

- Ugodno mi je reći da sam gej muškarac. Ne želim da se ljudi osećaju isto kao što sam i ja. Možete da odrastete da budete pomireni sa tim da možete javno da budete gej. Govorim svetu da sam gej da bih olakšao ostalima da se otvore, ako godinama to prećutkujete, biće vam sada mnogo lakše - otkrio je Torp.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

SSS U SRPSKI SPORT SE ULAŽE VIŠE NEGO IKAD! Moćna poruka Davora Štefaneka na prvom ovogodišnjem Malom sajmu sporta u Knjaževcu