Nakon šest meseci takmičenja i druženja završena je 11. Sezona Plazma Sportskih igara mladih u Srbiji. Od 1. do 9. jula najuspešnije ekipe i pojedinci takmičili su se na Državnom finalu na Zlatiboru za plasman na Međunarodno finale u Splitu.

-Organizovali smo dvesta događaja u sto mesta širom Srbije sa oko120 000 učesnika. Izuzetna saradnja koju imamo sa opštinom Čajetina i Sportskim savezom ove opštine rezultirala je organizacijom državnog finala na Zlatiboru. Ponosni smo na sve učesnike. Svojim ponašenjem van terena i na terenu pokazali su da im je drugarstvo na prvom mestu, da poštuju fer plej i pravila takmičenja. Osmesi i radost koje su podelili sa nama za nas su najvažniji. Sva takmičenja su za decu besplatna, zahvaljujući partnerima i sponzorima Igara - kaže Marija Mihajlović predsednica Plazma Sportskih igara mladih - Srbija.

Na Zlatiboru su održana takmičenja u sportskoj igri Lino “Izmedju dve vatre” i atletici (trka na 60 m), MIS odbojci , Millennium Team 3x3 basketu, turniru u malom fudbalu, stonom tenisu, tenisu, rukometu, Banca Intesa šahu I turniru u malom fudbalu Coca -Cola kup, dok je finale odbojke na pesku igrano u Novoj Varoši.

Sportske Igre Mladih SPEKTAKL! Sto dvadeset hiljada osmeha u 11. sezoni Plazma Sportskih igara mladih!

Centralni događaj Državnog finala je bio najmasovniji turnir u malom fudbalu u Evropi , Coca-Cola Cup koji se mogao pratiti i u direktonom prenosu na Sport Klubu I Arena Sport kanalima. U finalu Coca-Cola Kupa utakmica ŽFK Radnički 1923 Kragujevac i ŽFK Moskva Novi Sad završena je rezultatom 1:0, dok je utakmica FK Novi Pazar – FK Sloga 33 Petrovac na Mlavi završena rezultatom 3:1. Pobednički gol za ŽFK Radnički 1923 Kragujevac postigla je Jana Marković, dok je Ahmed Ljajić het-trikom odveo FK Novi Pazar na Međunarodno finale. Kroz saradnju sa UEFA Fondacijom za decu Plazma Sportske igre mladih rade na promociji ženskog sporta, posebno fudbala, podstičući što veći broj devojčica da se prijave na takmičenja i pokažu da i u fudbalu mogu biti jednako dobre kao i dečaci.

Miloš Milanović i Milan Ilić internacionalno poznate sudije sudele su oba finala. Program su svojim nastupom ulepšale članice Srpskog Čirliding i Čirsport saveza. Po završetku takmičenja usledila je dodela priznanja. Pehare I medalje najboljim ekipama i pojedincima uručili su predstavnici opština i gradova partnera Igara kao i istaknuti sportski radnici.

Predstavnici lokalnih samouprava i gradova partnera Plazma sportskih igara mladih podržali su finalna takmičenja: Milan Stamatović,predsednik opštine Čajetina, Lazar Rvović predsednik opštine Priboj, i istaknuti sportski radnici: Tijana Malešević i Nataša Krsmanović odbojkašice, atletičar paraolimpijac Aleksandar Radišić, istaknuti internacionalni treneri Strajin Nedović i Milovan Rajevac, proslavljeni fudbaleri Andrija Kaluđerović, Saša Ilić i Aleksa Vukmanović .

Sportske Igre Mladih SPEKTAKL! Sto dvadeset hiljada osmeha u 11. sezoni Plazma Sportskih igara mladih!

Srbiju će na Međunarodnom finalu u Splitu predstavljati i ekipe: Đuka – Anja ( Beograd) i Princezice (Prijepolje) u odbojci na pesku; Šakali i Vukšini sokolovi iz Kraljeva u Millennium Team basketu 3x3 ;Šampionke iz Kragujevca i Phoenix iz Požarevca u MIS odbojci; Srćkovo jato iz Niša u malom fudbalu, Kraljevi (Kraljevo) I Atomski mravci ( Kuršumlija) u Lino "Između dve vatre ; Gracije sa Dunava iz Apatina i RK Metalopastika u rukometu, kao i pojednici: Lana Andrinčin, Dragan Nikitović Lola Jordanov i Alen Sejdović u atletici, pobednici Banca Intese šahovskih turnira Milica Vujičić, Nina Smilić, Nikola Adamović, Matej Jokić, Darya Timofeeva, Todora Jauković Velja Nedeljković I Nikola Rakić, teniseri Lazar Đokić , Danica Marjanović, Lena Kukić i Radovan Petrović i najbolji u stonom tenisu Egri Dominik, Nikolic Dimitrije, Stamenović Nevena, Savičić Lena, Dragoljević Branko, Trusina Kristijan, Dragoljević Dejana i Jovanović Lana.

Osnovni cilj Plazma Sportskih igara mladih je negovanje zdravih životnih navika, fer pleja, prijateljstva među učesnicima kao i poštovanje svih vrsta različitosti. Podršku igrama pružaju MOK, UEFA, FIDE, FIBA i Evropska komisija.

Međunarodno finale u Splitu održaće se od 19-24. avgusta gde će se takmičiti deca iz Srbije, Hrvatske, Bosne I Hercegovine I Slovenije.

BONUS VIDEO:

Kurir  Novak Đoković trenira u Crnoj Gori