OVAJ SPORT SA OI U PARIZU SE ODRŽAVA 15.000 KILOMETARA DALEKO OD FRANCUSKE! Ukupno ih ima 32, a jedan neobičan DEBITUJE!
Foto: JEROME BROUILLET / AFP / Profimedia

E, OVO JE LUDO!

OVAJ SPORT SA OI U PARIZU SE ODRŽAVA 15.000 KILOMETARA DALEKO OD FRANCUSKE! Ukupno ih ima 32, a jedan neobičan DEBITUJE!

Ostali sportovi -

U pokušaju da privuče mladu publiku, MOK je za predstojeće Olimpijske igre uveo novu sportsku disciplinu koja je zapravo ples

Na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu (26. jul - 11. avgust) gledaćemo 10.714 sportista u 32 sporta i 329 različitih disciplina. Na spisku olimpijskih sportova prvi put se našao brejking.

Radi se o urbanom plesnom stilu koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama sedamdesetih godina prošlog veka. S korenima u hip-hop kulturi, brejking se prvo formirao na žurkama u Bronksu (Njujork), a karakterišu ga akrobatski pokreti, stilizovan rad nogu i ključna uloga koju igraju di-džej (DJ) i em-si (MC) tokom "bitaka".

Brejk dens
foto: WANG Zhao / AFP / Profimedia

Međunarodna takmičenja su prvi put održana devedesetih, popularišući plesnu formu kako među hip-hop zajednicama, tako i u široj javnosti. Brejking spaja umetnost i atletiku s plesom, a ključni su rad stopala, pokreti snage, okretanje i "zamrzavanje" tela. Takmičari su poznati kao b-dečaci i b-devojke i ne ocenjuju se samo po tehničkim veštinama već i po kreativnosti i stilu, a uzimajući u obzir snagu, brzinu, ritam i okretnost.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je, pre Igara u Tokiju, doneo novinu i omogućio organizatorima da traže uvođenje novih sportova, a organizacioni odbor Pariza je uvođenje brejkinga predložio 2018. godine posle pozitivnih reakcija na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Ajresu. U ovom sportu će se svetu predstaviti po 16 muških i ženskih takmičara, a sve će biti održano na zanimljivoj lokaciji - na Trgu konkord 9. i 10. avgusta.

Brejking će se ove godine pridružiti surfovanju, skejtbordingu i sportskom penjanju, sportovima koji su svoj debi imali u Tokiju. Posebno je zanimljiva činjenica da se, po mnogo čemu, najegzotičniji sport na ovogodišnjim igrama, odnosno surfovanje, održava na više od 15.500 kilometara udaljenosti od Pariza - na ostrvu Tahiti u Francuskoj Polineziji. To znači da 48 takmičara, po 24 muških i ženskih surfera neće biti ni blizu prestonice Francuske u kojoj se održavaju igre.

Toranj za sudije na Tahitiju
Toranj za sudije na Tahitijufoto: Jerome BROUILLET / AFP / Profimedia

Organizatori su pokušali da uvedu još novih sportova, ali je MOK došao do zaključka da još uvek nije vreme da se na najvećoj sportskoj smotri na svetu nađu skvoš (sport s reketom u zatvorenom prostoru), parkur (ulični sport - mešavina trčanja, skakanja i penjanja), bilijar i šah.

Spisak svih sportova na Olimpijskim igrama u Parizu:

  1. Vodeni sportovi
  2. Streličarstvo
  3. Atletika
  4. Badminton
  5. Košarka i 3x3
  6. Boks
  7. Brejking
  8. Kanu
  9. Biciklizam
  10. Konjički sport
  11. Mačevanje
  12. Hokej na travi
  13. Fudbal
  14. Golf
  15. Gimnastika
  16. Rukomet
  17. Džudo
  18. Moderni petoboj
  19. Veslanje
  20. Ragbi
  21. Jedrenje
  22. Streljaštvo
  23. Skejtbording
  24. Sportsko penjanje
  25. Surfovanje
  26. Stoni tenis
  27. Tekvondo
  28. Tenis
  29. Triatlon
  30. Odbojka
  31. Dizanje tegova
  32. Rvanje

Istorija OI: Od šest do 33 sporta

Na Olimpijskim igrama u antičkoj Grčkoj, tadašnji sportisti su se takmičili u šest sportova (trčanje, boks, rvanje, petoboj, konjički sport, pankration - borilački sport), a na prvim modernim Igrama u Atini 1896. godine bilo je devet sportova (atletika, biciklizam, plivanje, gimnastika, dizanje tegova, rvanje, mačevanje, streljaštvo i tenis).

Rekord drže prethodne Olimpijske igre, koje su održane u Tokiju sa 33 različita sporta.

Bonus video:

01:14

ĐOLE ĐOGANI SELEKTOR NA OLIMPIJADI 2024? Majstor plesa SIGURAN da će na takmičenju Srbija osvojiti medalje! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track