Olimpijske igre u Parizu 2024, koje će se održati od 26. jula do 11. avgusta, neće biti upamćene samo po takmičarskim turnirima, već i kao globalni događaj hrane.

Od serviranja 13 miliona obroka do ciljanja održivosti hrane, Igre će voditi put do biljnih, lokalnih i gurmanskih obroka.

Francuska se svojski potrudila da Igre postanu istorijski događaj hrane. Sa svojom "Vizijom hrane", Pariz se obavezao da će služiti više biljne, održive i lokalne hrane nego ikad.

Francuska je poznata po restoranima sa Mišelin zvezdicama, finoj gastronomiji, raznovrsnom ukusu i najboljim jelima širom sveta. Ugostiteljstvo za 15.000 sportista, 45.000 volontera i 26.000 predstavnika medija u naredne četiri nedelje bio bi zadatak, ali Pariz je spreman da to omogući na jedan od najzdravijih i najistorijskih mogućih načina.

Saopšteno je da će tokom trajanja turnira biti servirano 13 miliona obroka na preko 40 lokacija, koji će uključivati doručak, švedski sto, užine, fine večere...

Francuska, zemlja poznata po svojoj kulinarskoj tradiciji duboko ukorenjenoj u jelima od mesa, prolazi kroz transformaciju, pa se tako usmerava ka pristupu koji je više usredsređen na vegetarijanstvo.

Organizatori su najavili da će čak 60 odsto hrane koja se služi tokom događaja biti bez mesa.

Prvi put u istoriji, olimpijski sponzor je postala kompanija za biljne zamene za meso. Ona će sportistima nuditi hamburgere bez mesa, falafele, medaljone, filete i tunjevinu biljnog porekla. Takođe, raskinut je ugovor sa kompanijom Mekdonalds koja je bila sponzor, a šef keteringa ovogodišnjih Igara, Filip Vurc, istakao je sledeće:

- Fer je reći da će ovo biti mnogo zdravije Olimpijske igre. Neće biti Mekdonaldsa, služižemo mnogo zdraviju hranu. Biće mnogo manje brze hrane, zaista pokušavamo da ponudimo vispok kvalitet. Pokušali smo da promovišemo dobro poznatu francusku kuhinju, koja naravno ima veliku reputaciju širom sveta. Jedna od stvari koje su specifične je što će šef kuhinje biti kuvar sa Mišelinovom zvezdicom, pa će sportisti moći da otkriju vrhunske francuske specijalitete. Imamo četiri kuvara sa Mišelinovom zvezdicom i njihovih osam recepata.

Restoran u olimpijskom selu u Parizu, gde će biti smešteni sportisti koji učestvuju na Olimpijskim igrama, posluživaće čak 40 hiljada obroka dnevno i biće otvoren 24 sata te će postati najveći takav restoran na svetu, koji može da ugosti više od 3500 ljudi. Iz organizacije kažu da će 33 odsto hrane biti na biljnoj bazi, a prvi put će oko 15 hiljada sportista jesti iz tanjira koji mogu da se peru, umesto iz onih jednokratnih. Jela koja će se posluživati u ovom restoranu kreiraće neki od najpoznatijih francuskih kuvara, sve u saradnji s nutricionistima.

- Čak su i njihovi meniji sklopljeni u saradnji sa sportskim nutricionistima, tako da je kuhinja na najvišem nivou, poštuje ono što je sportistima neophodno. Naravno biće hot dogova i burgera, ali ne u našoj glavnoj trpezariji nego na posebnim mestima na kojima će moći da se uzmu za poneti. Naravno meso je 100 odsto francuskog porekla - navedeno je iz centrale Olimpijskih igara.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Novak Đoković u svom omiljenom mestu u Crnoj Gori