UMESTO HIDŽABA NOSIĆE KAPU: Francuska atletičarka Sila učestvovaće na otvaranju OI
Foto: Shutterstock

Postignut dogovor

UMESTO HIDŽABA NOSIĆE KAPU: Francuska atletičarka Sila učestvovaće na otvaranju OI

Ostali sportovi -

Francuskoj atletičarki Sunkamba Sili biće dozvoljeno da učestvuje na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu sa kapom koja pokriva kosu, umesto hidžaba, nakon dogovora sa Francuskim olimpijskim komitetom.Sila je juče rekla da joj je zbog nošenja hidžaba zabranjeno učešće na ceremoniji otvaranja.

"U konsultaciji sa Francuskom atletskom federacijom, francuskim ministarstvom sporta, organizatorima i modnim brendom Berluti vođeni su razgovori sa Silom. Ponuđena joj je mogućnost da nosi kapu tokom parade, što je ona prihvatila", navodi se u saopštenju Francuskog olimpijskog komiteta.

Francuska sprovodi strogi princip sekuralizma. U sredu je predsednik Francuskog olimpijskog komiteta rekao da su francuski olimpiijci vezani sekularnim principima koji važe za radnike u javnom sektoru u Francuskoj i koji razdvajaju državu i veru.

Sila, koja će predstavljati francusku u mešovitoj i ženskoj štafeti, objavila je poruku na Instagramu u kojoj kaže da je dogovor postignut.

"Konačno sam postigla dogovor i učestvovaću na ceremoniji otvaranja. Želela bih da se svima zahvalim od srca na mobilizaciji i podršci", napisala je 26-godišnja Sila.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track