KO JE BOKSERKA S MUŠKIM HROMOZOMIMA KOJA SE BORI SA ŽENAMA NA OI? Pogledajte fotografije: Svi ste pitaju DA LI JE OVO MOGUĆE?
Foto: Blondet Eliot/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

haos

KO JE BOKSERKA S MUŠKIM HROMOZOMIMA KOJA SE BORI SA ŽENAMA NA OI? Pogledajte fotografije: Svi ste pitaju DA LI JE OVO MOGUĆE?

Ostali sportovi -

Trese se olimpijski svet zbog haosa na bokserskom meču u Parizu

Naime, italijanska bokserka Anđela Karini usred borbe predala je meč Iman Helif iz Alžira u osmini finala OI.

Razlog - Helif, koja ima i muške i ženske hromozome, zadala je joj je pakleno jak udarac posle samo 45 sekundi. Anđela kada je videla kuda sve to vodi, mometalno je predala meč.

Evo kako izgleda ova bokserka:

1 / 7 Foto: Blondet Eliot/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Helif je rođena 2. maja 1999. godine u Alžiru. Odrastala je u selu u provinciji Tiaret, u severozapadnom Alžiru. Prvobitno je igrala fudbal pre nego što je prešla na boks. U svojim ranim godinama, morala je da putuje u susedno selo na treninge, a kako bi kupila autobusku kartu prodavala je staro gvožđe. Napomenula je da joj otac u početku nije dozvoljavao da se bavi sportom jer "nije odobravao boks za devojčice".

MOK je, inače, šokirao sve odlukom da Heli dobije zeleno svetlo da se takmiči na Olimpijskim igrama u Parizu u kategoriji do 66 kilograma.

Ostale takmičarke iz te kategorije su bile revoltirane, ali uzalud... Postavlja se pitanje: Da li je ovo ravnopravan sportski megdan?

Dodaćemo... Helif je diskvalifikovana je prošle godine sa Svetskog prvenstva u Nju Delhiju, jer nije prošla test podobnosti.

Međunarodna bokserska asocijacija (IBA), organizator Svetskog prvenstva, saopštila je tada da se Imane "predstavljala da je žena iako ima i muške hromozome."

Na osnovu odrađenih testova ustanovili su da ima XY hormone (Žene obično imaju XX parove hromozoma, a muškarci XY).

Kurir sport

Bonus video:

01:53

Boks

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track