ISPRAVKA: IBA bez dokaza tvrdila da se sportistkinje "pretvaraju da su žene", moguće je da se žene rode sa "XY" hromozomima
Foto: Blondet Eliot/ABACA / Shutterstock Editorial / Zhan Yan / Xinhua News / Profimedia

IZVINJENJE KURIRA

ISPRAVKA: IBA bez dokaza tvrdila da se sportistkinje "pretvaraju da su žene", moguće je da se žene rode sa "XY" hromozomima

Ostali sportovi -

Portal Kurir je 1. avgusta 2024. godine objavio članak sa naslovom "SVET GLEDA I NE VERUJE: Ovo su biološki muškarci koji se bore sa ženama u boksu na Olimpijskim igrama!". Naslov na portalu Kurira je naknadno izmenjen tako da umesto "biološki muškarci", stavljeno "bokserke sa muškim hromozomima".

Portal Istinomer je analizirao kompletnu temu i zaključio da se radi o širenju neproverenih informacija i senzacionalizmu.

Predočeni su dokazi za takvu ocenu:

- IBA je tada, bez izričitih dokaza zbog "poverljivosti podataka", tvrdila da su sportistkinje koje su "pretvarale da su žene" isključene na osnovu testova koji su pokazali da "imaju XY hromozome", tipične za muški pol, umesto XX parova hromozoma, uobičajenih za žene. Pojedini genetski poremećaji, poput Svajerovog sindroma, mogu, pak, uzrokovati da se žena rodi sa XY hromozomima - naveo je Istinomer.

Objašnjenje kompletnog slučaja glasi:

- S obzirom na to da pravila MOK-a dozvoljavaju uključivanje sportista sa rodnom različitošću i DSD (poremećajima polnog razvoja), i Iman Helif i Lin Ju-ting imaju zvaničnu dozvolu da se takmiče na ovogodišnjim OI.

- Nekoliko sportista, poput Iman Helif, Lin Ju-tin i zambijske fudbalerke Barbre Bande, koja takođe učestvuje na Olimpijskim igrama u Parizu, navodno, imaju DSD.

- Pojam DSD podrazumeva skup retkih stanja povezanih sa reproduktivnim organima, genima i hormonima pojedinca. Iako je veliki broj osoba sa DSD-om odgajan u skladu sa ženskim polom, one imaju muške nivoe testosterona u krvi i XY hromozome, koji se obično nalaze kod cisrodnih muškaraca - navodi Istinomer.

Redakcija Kurira se izvinjava čitaocima na prenošenju podataka koji nisu bili potpuni i nisu pravilno pojasnili kompletnu situaciju.

BONUS VIDEO:

01:53

Boks meč u Bugarskoj počeo uz Kebinu pesmu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track