"MAJKO, ĆERA TI JE OSVOJILA ZLATO" Zorana preplakala put od Pariza do Beograda, pa se EMOTIVNO obratila naciji! Mikec ostao na OI
Foto: Printscreen/RTS, Kurir

PARIZ 2024

"MAJKO, ĆERA TI JE OSVOJILA ZLATO" Zorana preplakala put od Pariza do Beograda, pa se EMOTIVNO obratila naciji! Mikec ostao na OI

Ostali sportovi -

Reprezentativci Srbije u streljaštvu Zorana Arunović i Damir Mikec osvojili su zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u mešovitim parovima u disciplini vazdušni pištolj 10 metara.

Oni su u dramatičnom finalu pobedili turski par Seval Ilajda Tarhan i Jusuf Dikec sa 16:14 i doneli Srbiji prvu medalju na Igrama u Parizu. Za Arunović je to prva olimpijska medalja, a za Mikeca druga, posle srebrne koju je osvojio pre tri godine u Tokiju. Ovo je sedma zlatna, a ukupno 25. medalja za Srbiju na Olimpijskim igrama.

Zorana Arunović, Damir Mikec
foto: Dado Đilas

Letom iz Pariza, koji je kasnio više od sat vremena, u glavni grad Srbije stigla je olimpijska šampionka - Zorana Arunović, četiri minuta posle ponoći.

Nju je dočekala mama Biserka, porodica i prijatelji, a bilo je i suza...

"Majko, ćerka ti je osvojila zlato", začulo je se na aerodromu.

00:24

Zorana Arunović sletela u Beograd

DAMIR MIKEC OSTAO U PARIZU

Trener olimpijskog šampiona iz Pariza, Goran Mikec, otkrio je zašto se on nije vratio u Beograd.

"Damir je odlučio da ostane i da podršku srpskim sportistima kojima predstoje borbe. To je njegova odluka", rekao je brat Damira Mikeca.

Po dolasku usledila je konferencija za medije na kojoj je olimpijska šampionka iznela prve utiske po dolasku u rodni grad.

"Sad sam u avionu po prvi put ostala sama. Dva i po sata. Bilo je emotivno. Salvetom sam brisala suze. Emotivan let od Pariza do Beograda", opisala je Zorana svoj put do Beograda.

1 / 10 Foto: Printscreen/RTS

"Kolega Mikec je rekao da je to oko pola kilograma. Ja sam mislila da pričam o ovom kamenu (pokazuje na medalju). Koja je težina kamena koji je pao sa leđa? Neprocenjiva", rekla je Zorana, a potom opisala dan pred osvajanje zlatne medalje.

"Bilo je to jedna topla noć, bez klime. Spavala sam od 1 do 4 ujutru. Više nisam mogla. Pošto ni moja sestra nije spavala, pozvala sam je i otišle smo da šetamo po selu. Nije selo bilo veliko, obišle smo ga za tri minuta...

Neko bi rekao da je pobeda bila rutinska, ali nikako nije bila. Ono što karakteriše Damira i mene to je - klasa! Kada ja nisam bila dobra, on je preuzimao ulogu lidera i obrnuto.

Bilo je zahtevno. Za mene koja sam na 4. igrama i koja juri medalju ovako dugo - hvala Jeleni koja je tu bila da me vraća na put. I psihologu Đorđu Ćurčiću koji su mu pomogli da se "iznivelišem" da odradim sve kako treba", rekla je Zorana u jednom dahu.

Zorana Arunović
foto: Printscreen/RTS

Šta joj je trener Jelena Arunović rekla na tajm-autu?

"Ja nisam primetila da smo izgubili dva hica za po 0,1. Bila sam fokusirana šta ja radim, nisam znala da su oni to dobili za po 0,1. Dva puta nam je prišla, osim na jednom mimu što je pisalo “nisam ti ništa danas sela Slavice”. Samo sam rekla da ne mogu da smirim taj pištolj, ali moram znati šta mi je rekla".

Jelena Arunović dobila je reč:

"Da damo konferenciji ozbiljniji ton, ja sam to doživela emotivno. Idete na takmičenje, znate da vam to nedostaje. Radili smo kao da će da se desi, uvek su veće šanse da ne uspete, nego da uspete. Nivo performansi je bio obećavajući, a zauzimala je prvo mesto na rang listi pre odlaska. Svaki trener zna kada počne sumnja, preispitivanja, uvek smo bilo zajedno, stisli se kao tim, zajedno radili i uspeli da u miks timovima osvojimo dugo očekivanu, zlatnu medalju. Ja sam sanjala da nije gotovo, presekla sam se, rekla sam da jeste.

Malo je težak izraz da se namešta glava, nego se namešta život da budeš najbolji kada je najpotrebnije i kada si najgori da budeš konkurentan. Individualno je finale pobeglo za dva kruga i sa novim motivom smo ušli u novi izazov. Ta dva poena koja su izgubili, ja se ne sećam toga. Samo sam rekla blizu je, a taj momenat je prošao. Prvi sledeći hitac je najvažniji. Tajmaut nije važno šta sam rekla, pravi se da se napravi reakcija. Mislim da smo uspeli da iznesemo borbu za zlato na način na koji priliči borba za zlato i da obeshrabrimo Turke koji su plakali, ali šta da radimo, bili smo bolji za dlaku.

Ovo što smo pokazali u borbi za zlato je bila najbolja predstava koliko je zanimljiv streljački sport. Ovako treba da izgleda finale OI. Poslednji hitac je odlučio ko je najbolji na svetu", rekla je Jelena Arunović.

Zorana Arunović
foto: Printscreen/RTS

Pritisak?

"Zanimljivo pitanje. Da li je koketiralo sa srčanim udarom? Da li sam ja koketirala? Daleko, ali da je potrajalo bilo bi bliže. Da li bih promenila nešto, jedino da bude lagodnija, ali nema draži da se pobedi sa 16:14. Ovo je sjajan prikaz našeg sporta, kako treba da izgleda finale. Mi smo izgubili, mogli smo da se predamo i nismo, pa smo stigli, pa opet gubili, pa imali meč poen, i opet se nismo predali. Osim ove medalje treba da se dobije medalja za otpornost. Da li bih nešto promenila? Neku drugu medalju možda ne bih mnogo pamtila", rekla je Zorana.

Jelena o aferi čegrtaljka!

"Malo je pogrešno interpretirano, njemu su dali tu čegrtaljku. Spremali smo se za finale, nikada nismo pucali protiv ovog turskog tima i koji vodi taj trener. Sačekala nas je grupa turskih navijača, koja je bila nenormalno glasna. Da ja čujem čegrtaljku sa linije, to je izvučeno iz konteksta, nemate vi tu šta da signalizirate. Vidite ko je najjača karika, odredi se ko je tu koja pozicija, zna se šta se radi kada se desi ovo, ovo i ovo. Da biste se spremili za nastup, morate da imate kompleksnije uslove.

Ne možete da napravite tenziju. Morate da smislite ometajuće faktore. Oni ih ometaju i čine otpornima na to što se dešava na takmičenjima, signali, muzika, distrakcije, tu je i taj zvučni signal koji preseca tok misli, koji je bitan kod tehnike, često ga koristimo. Turci su koristili sličnu taktiku, njih da ohrabre, a mi da nastupamo pod takvim okolnostima. Mi koristimo i tu famoznu čegrtaljku, imali smo treninge u Košutnjaku, gde smo direktorki rekli da se ne sekira jer će biti muzika, nisu silazili jer je bilo haotično, ali smo znali da će tako da bude OI. Tu je ključ pojedinih uspeha. Izvučeno iz konteksta sa drugačijom svrhom", rekla je Jelena.

Zorana Arunović
foto: Printscreen/RTS

Šetnja u pidžamama...

"Šta bih vam rekla? Treba Jelena to da sagleda iz trenerske perspektive, meni je smetalo da smo imali samo dva Svetska kupa gde smo mogli to da testiramo. Kažem samo, kvalifikacije su bile dva sata, pa pauza, ali je napravljeno da se pucaju u dva dana. Baku i Minhen, prvi cilj je bio da dođemo do finala u Bakuu, ja sam tu odmah ispala, nisam pravi način zagrevanja našli, našli smo pripremu, to smo hteli, da osetimo šta je to. Videli gde su greške, napravili koncept za naredni Svetski kup, osvojili smo finale i našli pravi recept, dosta je drugačije, potrebno je više vremena za zagrevanje, celokupan jedan meč i ide finale, a ovako je maksimum u 09.30 kad se probudiš i to je teško. Zato smo isprobali Baku i Minhen i to iskustvo smo iskoristili kada je počinjalo finale. Čak i što smo šetali po pidžamama u selu je pomoglo", otkrila je Zorana.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track