Amerikanka Džordan Čajls bila je ubeđena je da je tek na petom mestu u parteru na 33. OI, da bi samo nekoliko minuta kasnije oko vrata nosila bronzanu medalju, a njen put do odličja vrlo je zanimljiv.

NaOlimpijskim igramau Parizu do sada smo videli mnogo emotivnih trenutaka, a najlepši nam je priredio naš Novak Đoković, osvojivši zlatnu medalju, jedino što mu je preostalo u njegovoj nestvarnoj karijeri.

Bilo je, međutim, i suza zbog poraza, pa je tako juče rumunska gimnastičarka Ana Barbosu doživela šok posle takmičenja u parteru kada je, nakon što je bila uverena je osvojila bronzanu medalju, nakon prigovor američkog tima ostala bez nje.

Ona se našla na četvrtog poziciji, dok je medalja pripala Amerikanki Džordan Čajls, koja je prethodno bila na petom mestu.

Čajlsova je time dodala još jedno priznanje svojoj zavidnoj kolekciji, u kojoj ima već jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju s OI, uz uspehe na brojnim drugim takmičenjima.

Ko je Džordan Čajls?

PortalGlossy.espresopriredio nam je detaljnu i veoma zanimljivu životnu priču Džordan Čajls. Rođena je u Tulatinu, u Oregonu, u mešovitoj porodici, kao dete Afroamerikanca Timotija i latinoamerikanke Đine Čajls, a odrastala je u Vankuveru, u Vašingtonu, sa još četvoro braće i sestara.

Međutim, nakon što je prepoznat njen ogroman talenat, preselila se u Teksas kako bi mogla da trenira s najboljim ameirčkim gimnastičarkama i slavnom rekorderkom Simon Bajls u Svetskom centru šampiona.

Malo je poznato da je ime dobila po legendarnom košarkašu Majklu Džordanu, a njeni roditelji su pričali da je, kao da je to odreedilo njen put, od malena bila zaljubljena u svet sporta.

Na međunarodnoj pozornici je debitovala 2014, sa samo 13 godina, a vremenom je napredovala i razvijala se i danas, sa 23 godine, već ima zavidnu karijeru.

Slučaj majke Džordan Čajls

Ipak, Džordan Čajls nalazila se često u medijima i zbog stvari koje nemaju veze sa sportom, zahvaljujući kriminalnoj prošlosti njene majke. Đina Čajls, inače protestantska pastorka, kao i njen suprug Timoti, priznala je 2020. godine krivicu povodom optužbi za prevaru.

Kako je otkriveno, ona je proneverila 1,2 miliona dolara od svojih klijenata i poslovnih partnera, a određena joj je jednogodišnja zatvorska kazna.

Njeno izvršene je, međutim, odloženo - sudija je pristao da Čajlsova ode iza rešetaka kasnije kako bi mogla da gleda svoju ćerku kako se takmiči i naložio joj da vrati ukradeni novac.

Svaki trenutak u kom mogu da gledam Džordan je za mene kao majku neverovatan - rekla je ona za Today tih dana.

- Zato na to ne gledam s gorčinom, to je samo slatko, tačka.

Majka Džordan Čajls počela je da služi zatvorsku kaznu u avgustu 2021, potom je četiri meseca kasnije prebačena u tzv. kuću na pola puta, privremeni smeštaj koji predstavlja svojevrstan most između zatvora i slobode, a zatim je puštena četiri meseca ranije, u aprilu 2022.

Kako je Džordan objasnila jednom prilikom, njeni roditelji su njena najveća podrška i još uvek se mnogo odriču zbog nje.

- Oni su i dalje uz mene na ovom putovanju i još uvek se žrtvuju - rekla je gimnastičarka za People u martu ove godine.

- Ovaj sport je težak, ali i roditelji prolaze kroz svaku emociju, naročito moja mama, koja ne može da me gleda, a da nije na ivici da se onesvesti.

Majka joj je, istakla je, bila velika inspiracija i podsticaj.

- Ona mi je pomogla da upamtim da je ovo moj san, i to samo moj - kaže ona.

- Na meni je bilo da dam ljudima moć da podstaknu moje putovanje ili da promenim pravac i odem pod svojim uslovima.

Kurir sport / Glossy.espreso

BONUS VIDEO:

Instagram Ivana Španović Dubai