Alžirska bokserka Iman Helif osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Helif je u finalu kategorije do 66 kilograma pobedila kinesku predstavnicu Jan Liu. Helif je donela prvo zlato za Alžir u istoriji OI.

Helif je jedna od dve bokserke koje se na Igrama u Parizu takmiče iako ih je Međunarodna bokserska federacija (IBA) diskvalifikovala sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva zbog, kako se navodi, pada na testu podobnosti polova i prisustva HY hromozoma, koje imaju muškarci.

Dve bokserke su u žižu javnosti dospele posebno nakon što je Italijanka Anđela Karini predala borbu protiv Helif u osmini finala olimpijskog turnira zbog jačine udarca koji je primila od protivnice iz Alžira.

Izvršni direktor Međunarodne bokserske federacije Kris Roberts je nedavno za Bi-Bi-Si ukazao da su testovi sprovedeni zbog "velike zabrinutosti" drugih takmičarki i njihovih trenera, ali i posle sugestije medicinskog sektora ove organizacije.

"Ovim testom je dokazano da takmičarke nisu ispunile neophodne kriterijume podobnosti polova, čime je utvrđeno da imaju prednost u odnosu na druge takmičarke", rekao je Roberts.

Međutim, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) brani prava alžirske bokserke i njene koleginice iz Kineskog Tajpeja da se takmiče u ženskoj konkurenciji olimpijskog turnira i tvrdi da su "testovi podobnosti polova" na osnovu kojih su dve takmičarke diskvalifikovane sa Svetskog prvenstva za žene 2023. godine "netačni i nelegitimni".

Olimpijske igre u Parizu i spor oko učešća dve bokserke na ženskom turniru novi je poligon za sukob između Međunarodnog olimpijskog komiteta i IBA. Nesuglasice traju pet godina i kulminirale su odlukom MOK-a da 2023. godine krovnoj bokserskoj organizaciji oduzme status upravnog sportskog tela zbog navodnih korupcionaških afera unutar organizacije.

Kurir sport