OPTUŽILI JE DA JE MUŠKARAC, ONA UZELA ZLATO, PA POSLALA SVIMA PORUKU! Bokserka iz Alžira u CENTRU PAŽNJE: Postoje NEPRIJATELJI...
Foto: Aytac Unal / AFP / Profimedia

imala šta da kaže

OPTUŽILI JE DA JE MUŠKARAC, ONA UZELA ZLATO, PA POSLALA SVIMA PORUKU! Bokserka iz Alžira u CENTRU PAŽNJE: Postoje NEPRIJATELJI...

Ostali sportovi -

Puno bure diglo se oko bokserke Iman Helif iz Alžira. Iman je u centru pažnje Olimpijskih igara od samog starta pošto su je zbog muških hromozoma optužili kako nije regularno da se bori u ženskoj konkurenciji.

Iman Helif je na kraju osvojila zlato u Parizu, a zatim je poslala poruku čitavoj planeti.

- Ja sam žena kao i svaka druga žena. Rođena sam kao žena, živela sam kao žena, takmičila sam se kao žena – nema sumnje. Naravno, postoje neprijatelji uspeha. To mom uspehu daje poseban ukus zbog ovih napada - rekla je ona, pa zatim dodala:

- Želim da kažem svetu da treba da se posvete olimpijskim principima i da ne treba da maltretiraju ljude. Ovo je poruka Olimpijskih igara. Nadam se da će ljudi prestati da maltretiraju. Mi smo na Igrama da bismo nastupili kao sportisti. Nadam se da nećemo videti slične napade u budućnosti.

1 / 10 Foto: Blondet Eliot/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Podsetimo, čitav haos oko Iman Helif i Lin Ju-Tingda digao se pošto je utvrđeno da imaju muške hromozome zbog čega ih je Međunarodna bokserka federacija (IBA) suspendovala.

- Rezultati uzoraka krvi koje smo uzeli od Kelif i Lin 17. maja 2022. u Istanbulu i potom 17. marta 2023. godine u Indiji su pokazali hromozome koji su nedozvoljeni u ženskom boksu. Zbog poverljivosti medicinskih podataka ne možemo vam pokazati rezultate testova, ali svi znate čitati između redova i zaključiti o čemu se rad. One su dobrovoljno pristale na davanje krvi, a testovi su pokazali da imaju nivo testosterona kao muškarci. Isto kao muškarci. MOK se boji istine. Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo bokserke. Bokserke koje su oštećene će dobiti novac za sve ovo što se dešava - istakli su iz IBA svojovremeno.

BONUS VIDEO:

01:53

Boks meč u Bugarskoj počeo uz Kebinu pesmu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track