Islam Dudajev doneo je bronzu Albaniji na Olimpijskim igrama u Parizu, a ovaj naturalizovani Rus pokazao je da se "odlično uklopio" u zemlju za koju nastupa.

Podigao je ruke i pokazao albanskog orla...

Albanci se brane da tako samo pokazuju svoj nacionalni identitet, ali su njihove aluzije jasne.

Negativnu konotaciju simbol crnog dvoglavog orla dobija poslednjih decenija, kada ovaj znak počinje da se povezuje sa pobornicima ideje o tzv. "Velikoj Albaniji".

Reč je o konceptu zemlje za koju se smatra da čini nacionalnu domovinu većini Albanca, zasnovanu na današnjem ili istorijskom prisustvu Albanaca na tom području. Pored postojeće Republike Albanija, pojam uključuje oblasti u sastavu susednih država - Srbije (Kosovo i Preševska dolina), Crne Gore (južni deo zemlje), Grčke (južni Epir), Makedonije (zapadni deo zemlje).

Ujedinjenje u jedinstvenu teritoriju pod albanskom vlasti teoretski je bio zamišljen od strane Prizrenske lige, organizacije iz 19. veka koja je za cilj imala ujedinjenje oblasti naseljene Albancima u jedan autonomni Albanski vilajet u sastavu Osmanskog carstva.

Što se Dudajeva tiče, on je do 2020. godine nastupao za Rusiju za koju je osvojio mnoštvo medalja, da bi odlučio da promeni sportsko državljanstvo.

Inače, dve jedine olimpijske medalje koje je Albanija osvojila u istoriji takmičenja delo su upravo Rusa Dudajeva i Čečena Čermena Alijeva koji je takođe osvojio bronzu.

Toliko o kvalitetu njihovog sporta...

Kurir sport

Bonus video:

Kurir Šaćiri prilazio srpskim igračima