"NAŠA ZLATA - TEK DOLAZE" Veselin Jevrosimović rezimirao učinak na OI: Verujemo i ne odustajemo, imamo zlatnu generaciju...
Foto: Starsport

atletika

"NAŠA ZLATA - TEK DOLAZE" Veselin Jevrosimović rezimirao učinak na OI: Verujemo i ne odustajemo, imamo zlatnu generaciju...

Ostali sportovi -

Verovali smo da ćemo se iz Pariza vratiti sa (bar) jednom medaljom u atletici, ali to se nije dogodilo, međutim, budućnost srpske kraljice sportova je i te kako svetla.

Svoje viđenje svega učinjenog na OI izneo je Veselin Jevrosimović, predsednik Srpskog atletskog saveza:

- Na kraju Olimpijskih igara u Parizu, Srbija se ponosno vratila sa pet osvojenih medalja, tri zlata, srebrom i bronzom. Ipak, atletika nije ispunila očekivanja. Ovaj put, nismo osvojili nijednu medalju, uprkos velikim nadama i šansama koje smo imali. Pariz nam jednostavno nije bio suđen - rekao je Jevrosimović, a prenosi Telegraf.

Usledila je detaljna analiza:

- Za to je bilo mnogo razloga, ali najviše su nas pogodile povrede. Mlada Angelina Topić, talentovana juniorka, doživela je strašnu povredu, polomila je fibulu desne noge tokom zagrevanja. Ipak, ona se hrabro borila i plasirala u finale, ali dalje od toga nije mogla. Njena odlučnost i hrabrost inspirisale su mnoge, iako su nam srca bila slomljena zbog njene povrede.

Angelina Topić
foto: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Ivana Španović, naša legenda, borila se s teškom upalom ahilove tetive. Sa neizvesnošću pred Olimpijadu, primila je injekciju koja je trebalo da je oslobodi bola. Bila je spremna da rizikuje sve – da osvoji medalju i po cenu da joj tetiva pukne. Srećom, najgore se nije dogodilo, ali pritisak i bol su bili previše.

Adriana Vilagoš
foto: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

- Mladu Adrianu Vilagoš, na koju je pao pritisak javnosti, bila je spremna i odlučna da nasledi svoje povređene drugarice. Emotivno su je pogodile njihove borbe. U 11 sati ujutro, u idealnim vremenskim uslovima, pred očima 80.000 gledalaca na stadionu , ruka joj se jednostavno stegla u kvalifikacijama. Tri pokušaja nisu bila dovoljna za ulazak u finale.

Nismo navikli da se sa atletiskih takmičenja vraćamo bez medalje, ali...

- Po prvi put nakon 15 godina, vraćamo se sa velikog takmičenja bez medalje. Ipak, ne smemo zaboraviti, ovo je samo početak. Pred nama je smena jedne atletske generacije, ali generacije koja nam donosi nadu. Angelina i Adriana su svetionici mladih talenata koji tek dolaze. Na juniorskom prvenstvu sveta 2015 imali smo samo dva atletičara sa ispunjenom normom, ali sada, 2024. godine, na svetsko prvenstvo u Peru šaljemo čak 20 juniora sa kvalifikacionim normama. Sledeće Olimpijske igre, u Los Anđelesu, donose nove šanse. Verujem da ćemo imati mnogo više kandidata za medalju nego u Parizu, i, što je najvažnije, mnogo više sreće.

Poruka na kraju bila je jasna:

- Zato vas sve molim, verujmo i ne odustajmo. Imamo sjajnu, zlatnu generaciju. Bolje nemamo, ali ni bolje ne trebamo, jer su oni naše najveće blago. Svaki korak, svaka suza i svaki skok su deo njihove priče, priče koja tek treba da se ispiše zlatnim slovima.

Kurir sport

Bonus video:

00:36

Angelina Topić izjava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track