Alžirska bokserka Iman Helif odlučila je da tuži brojne poznate ličnosti zbog uznemiravanja na društvenim mrežama.

Među tuženima se nalaze najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask, poznata književnica Džej Kej Rouling, dok je predsedniči kandidat u Americi Donald Tramp pod istragom.

Helif je odlučila da tuži sve one koji su tvrdili da je muškarac.

Bokserka iz Alžira se našla u centru pažnje pošto se otkrilo da ima višak testosterona. Posebno je bila na udaru pošto joj je protivnica iz Italije Anđela Karini predala meč posle prvog udarca. Alžirka je na kraju stigla do zlata na Olimpijskim igrama, a sada je odlučila da borbu nastavi u sudu.

"Može li neka slika bolje sumirati naš novi pokret za prava muškaraca? Osmeh muškarca koji zna da ga štiti mizogini sportski establišment koji uživa u nevolji žene koju je upravo udario šakom u glavu i čiju je životnu ambiciju upravo razbio", napisala je Roulinf uz fotografiju Helif u meču s Karini.

Mask je bio kratak.

"Muškarci ne pripadaju ženskom sportu".

Advokat Nabil Budi podneo je tužbu, a tužilaštvo u Parizu će odlučivati da li da donese odluku o pokretanju tužbe.

"Džej Kej Rouling i Ilon Mask su među tuženim. Donald Tramp će takođe biti deo istrage i on će biti ispitan kao deo optužbe. Tražimo da tužilaštvo istraži, ne samo ove ljude, već svakoga koga smatra potrebnim za slučaj. Ako slučaj dođe pred sud, moraće da se pojave. Tužba može biti usmerena na ličnosti u inostranstvu. Tužilaštvo za borbu protiv govora mržnje na internetu ima mogućnost da podnese zahteve za međusobnu pravnu pomoć s drugim državama", navodi Budi.

Ako tužilaštvo pokrene postupak optuženi se suočavaju sa zatvorskom kaznom od dve do pet godina, te novčanim kaznama od nekoliko desetina hiljada evra.

Helif i advokatski tim su priložili dokaze da je ona žena, da je kao takva rođena i odrasla. Takođe, priloženi su materijali koji potvrđuju da ima hormonalni poremećaj zbog kojeg joj se stvaraju muški hromozomi.

Kurir sport