Svedoci smo da je Srbija bogato nagradila sve osvajače medalja na Olimpijskim igrama u Parizu.

olimpijci-7.jpg
Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Država Srbija je za zlatna odličja Novaka Đokovića, Damira Mikeca, Zorane Arunović i srpskih vaterpolista, kao i srebro Aleksandre Perišić, te bronzu košarkaša, izdvojil aje ukupno 4.780.000 evra. Ukupno 200.000 evra za zlato, 100.000 evra za srebro i 60.000 evra za bronzu. Posebno imponuje što su dve medalje osvojile srpske reprezentacije u vaterpolu (zlato) i košarci (bronza).

Sa druge strane, čak 84 sportista nisu dobili bilo kakva novčana sredstva od svojih država za osvojene medalje. Prosto je neverovatno da države poput Velike Britanije, Švedske i Norveške ne nagrađuju osvajanje medalja na najvećem sportskom takmičenju na planeti. A, sve tri zemlje imaju bogate ekonomije i to za njih ne bi predstavljalo veliki izdatak.

Velika Britanija je po ukupnom broju medalja na OI u Parizu (65) bila treća najuspešnija zemlja. Ispred nje su bili SAD (126) i Kina (91). A, britanski sportisti su u Francuskoj osvojili 14 zlata, 22 srebra i 29 bronzi. Šveđani su uzeli 11 medalja (po četiri zlata i srebra, te tri bronze). Norvežani su takođe bili uspešni sa osam odličja, od toga četiri zlata, jedno srebro i tri bronze.

Kurir sport

Kurir sport Srbija Amerika Olimpijske igre