Legendarni bokser Marijan Beneš (1951- 2018) sahranjen je u Banjaluci u porodičnoj grobnici.

Počast velikom sportisti koji je uz Matu Parlova bio najbolji bokser bivše Jugosalavije, odao je Uglješa Grgrur, narodni poslanik SNS. Grgur je nedavno boravio sa još 10 narodnih poslanika iz Srbije u Banjaluci na Parlamtarnom forumu Srbije i Republike Srpske.

- Bio jednom šampion. Laka mu zemlja i nek počiva u miru. Možda u Banjaluci jedna ulica ponese ime Marijan Beneš - napisao je Grgur na Instagramu.

3410-marijan.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen

Podsetimo, Marijan Beneš je na evropskom amaterskom prvenstvu 1973. godine u Beogradu osvojio titulu šampiona Evrope u lako-velter kategoriji, da bi šest godina kasnije to učinio i kao profesionalac. U Jugoslaviji je imao 272 pobede, 16 poraza i 11 remija, a list Sport ga je 1973. godine proglasio najboljim sportistom SFRJ. Iako je bio bokser - i to jedan od najvećih ikada - Beneš je umeo da svira, a pisao je i pesme.

Rođen je u Beogradu, majka Marija Vukić bila je Ličanka, a otac Josip vojvođanski Hrvat. Oboje su bili prosvetni radnici, otac je bio nastavnik muzičkog, pa je strast preneo na trećeg od trojice sinova Marijana.

2410-zorana-jevtic.jpg
Zorana Jevtić 
foto: Zorana Jevtić

On je bio odličan matematičar, a zbog roditelja je završio nižu muzičku školu na flauti i klavir. Srednju je napustio nakon prve godine zbog boksa. Imao je sestru Ljiljanu, a dvojica starije braće, Ante i Josip, trenirali su boks. Beneš se povukao iz boksa 1983. godine i boksovao je još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina prošlog veka.

Preminuo je 4. septembra 2018. u 67. godini u Banjaluci.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

Bokserski savez Srbije Sara Ćirković, boks, bokserka