Videli smo mnogo emotivnih scena na Olimpijskim igrama u Parizu, ali ništa nije ni prišlo sceni sa OI u Pekingu 2008. godine kada je nemački dizač tegova Matijas Štajneruzeo zlatnu medalju. Štajner koji je rođen u Beču nastupao je za Austriju do 2005. godine, a onda je prešao pod zastavu Nemačke i doneo zlato svojoj novoj državi. A to zlato je bilo najposebnije ikada!

Samo godinu dana pre Olimpijskih igara u Kini, 16. jula 2007. godine njegova supruga Suzana je tragično nastradala u saobraćajnoj nesreći, što je duboko povredilo i potresno Matijasa. Drastično je izgubio na kilaži, ali je nekako uspeo da se vrati na pravi kolosek, da nastavi da trenira i da se kvalifikuje na Olimpijske igre.

U kategoriji preko 105 kilograma on se pojavio sa 145 kilograma tećine i u "sneču" je digao 203 kilograma, što a onda je u sledećoj kategoriji prvo digao 248, a zatim 258 kilograma. Završio je sa 461 kilogramom, kilogramom više od Evgenija Šigiševa iz Rusije i čak 13 kilograma više od Viktorsa Ščerbatihsa iz Letonije koji je bio treći. Kada je osvojio zlato i kada je digao poslednju težinu kriknuo je i bacio se u zagrljaj trenerima, a na dodeli medalja je ceo svet zaplakao zbog njega!

Pojavio se na pobedničkom postolju Štajner i nasmejao, a kada je dobio cveće i zlatnu medalju, izvadio je sliku svoje preminule supruge. Uz širok osmeh držao je njenu sliku u jednoj ruci, a zlato u drugoj. Razlog za to je bio jer je upravo njoj obećao da će uzeti olimpijsko zlato, a preko sporta su se i upoznali.

Štajner koji je inače iz sportske porodice, pošto mu je otac Fridrih takođe bio svetski šampion u dizanju tegova završio je školu za vodoinstalatera, a kada je 2004. godine nastupao na jednom takmičenju koje je prenosio "Eurosport" njegova buduća supruga ga je videla na ekranu i odmah se zaljubila. Zvala je komentatore prenosa, tražila njegov kontakt i kada ga je dobila desila se ljubav na prvi pogled! Na kraju je godinu dana nakon njene smrti napravio rezultat karijere, a dodela zlata iz Pekinga ostala je do danas jedna od najupečatljivijih ikada.

Kurir sport / Mondo

BONUS VIDEO:

Privat Boks meč u Bugarskoj počeo uz Kebinu pesmu