Vaterpolo reprezentacija Srbije po treći put je osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Parizu i tako nastavila istorijski niz. Nacija je "pala u trans" nakon njihove pobede u finalu protiv komšija, reprezentacije Hrvatske koju su pobedili rezultatom 13-11. Iako smo svi mi sudije kraj malih ekrana, poznati hrvatski vaterpolo sudija Nenad Perišprokomentarisao je fenomenalnu borbu za najsjajnije odličje u Francuskoj.

Nenad Periš je na društvenoj mreži Fejsbuk objavio fotografiju hrvatske vaterpolo reprezentacije na postulju uz reči podrške i ponosa za svoje sunarodnike. Međutim, imao je i velike reči za naše delfine kojima je preznao da su ovom pobedom i medaljom postigli neverovatan rezultat.

screenshot-20240816-141943-com.facebook.katana-edit-99514182425161.jpg
Društvene Mreže 
nenad periš objavio na društvenim mrežama komentar povodom finala na Ol u Parizufoto: Društvene mreže

- Velika dela je ova ekipa napravila. Možda nepravedno gledamo ovo finale gde se zlato jako želelo unapred, ali u jednoj godini biti drugi u Evropi, prvi na svetu i srebro na Olimpijskim igrama možemo samo spustiti šešir i nakloniti se. Srbiji iskrene čestitke, u ovoj utakmici su bili bolji i zasluženo osvojili zlato. Treće na olimpijskim igrama u kontinuitetu. Neverovatan rezultat - napisao je Nenad Pešiš na društvenim mrežama.

Inače, iako je Nenad Periš veo poznat u svom poslu, njega je ceo region upoznao i saosećao se sa njim nakon što je njegov sin, skiper Matej Periš (27) nestao u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine. Splićanin je te kobne večeri izašao iz beogradskog kluba koji se nalazi u Beton hali i, kako smo tada pisali, MUP Srbije je rekonstrukcijom i pomoću nadzornih kamera ustanovio da je nekontrolisano trčao Karađorđevom ulicom, preko Travničke i došao do Save promenade, gde je ušao u reku. Na nadzornim kamerama moglo se videti kako je Matej plivao jedno vreme, a nakon toga mu se gubi svaki trag.

whatsapp-image-20220520-at-3.59.24-pm.jpg
Kurir 
nenad perišfoto: Kurir

Danonoćno je trajala potraga za mladim Splićaninom, pored pripadnika MUP-a Srbije, angažovala su se tada i razna volonterska udruženja, zatim i građani koju su želeli da se "plavi dečak nađen." Mateja Periš nađen je 18. maja 2022. godine kod Ade Huje na Karaburmi u Beogradu. Njegovo telo poslato je na obdukciju, a zatim po nalogu nadležnog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu urađene su i toksikološke analize koje su utvrdile da je Splićanin bio drogiran.

matej-peris-9.jpg
Branka Travica 
matej perišfoto: Branka Travica

Matej Periš ujedinio je ceo region u tom periodu, svi su pitali gde je, kakva je njegova sudbina, molitve nisu izostale od brojnih ljudi. Nakon što je pronađen ljudi su mu posvećivali potresne pesme koje su objavljivali na društvenim mrežama, puštali balone u nebo, bacali cveće na mesto gde je ušao u vodu. Kada je sahranjen u krugu porodice i prijatelja u svom rodnom Splitu napravljen je veličanstven ispraćaj u njegovo ime. Brodovi, čamaci, jedirlice, baklje, baloni i pesma - tako je ispraćen Matej Periš na njegovom Jadranskom moru.