Jedna velika vaterpolo karijera je završena - Ratko Rudićodlučio je da okonča trenersku karijeru. Tačnije, sada mu je priređen oproštaj za pamćenje.

Rudić se oprostio u spektaklu na Korčuli u kom su snage odmerili selekcija Hrvatske iz 2012. godine koja je uzela zlato na Olimpijskim igrama u Londonu i tim sveta. Meč je završen 13:13, a za Rudićev tim nastupali su Pavić, Burić, Bošković, Joković, Buljubašić, Muslim, Bušlje, Sukno, Barač, Hinić, Obradović i Vićan, dok su za drugu ekipu igrali vaterpolisti iz te generacije iz Srbije, Crne Gore, Italije, Španije, Mađarske i Grčke, a predvodio ih je Igor Milanović.

Po čemu će se pamtiti Ratko Rudić?

profimedia0139139848.jpg
Khaled DESOUKI / AFP / Profimedia 
foto: KHALED DESOUKI / AFP / Profimedia

Rudić je rođen u Beogradu gde je proveo i veliki deo svoje karijere. Bio je na čelu reprezentacije Jugoslavije, a igrač, trener mlađih kategorija i prvog tima Partizana.

Otac Jakov mu je bio oficir u JNA i zbog prirode posla familija Rudić se često selila. Živeli su u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Zadru u kom je Ratko napravio prve vaterpolo korake, dok je u Jadranu iz Splita debitovao za prvi tim.

Kasnije je Ratko Rudić prešao u Partizan sa kojim je osvojio osam šampionata Jugoslavije, šest kupova i dve Lige šampiona 1974. i 1975. godine

Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je 297 puta i imao je veliki uspeh. Osvojio je dva zlata i srebro na Mediteranskim igrama, srebro i dve bronze na Evropskim šampionatima, bronzu na Svetskom prvenstvu 1973. godine kao i srebro na Olimpijskim igrama 1980. godine.

Podjednako je bio uspešan i kao trener gde je stekao i nadimak "Tiranin".

Bio je selektor Jugoslavije, Italije, SAD, Hrvatske i Brazila, a počeo je kao trener juniora Partizana još u igračkim danima. Nadimak je dobio zbog surovih trenera i discipline koju je zahtevao od svojih igrača.

Bio je prava riznica trofeja Rudić, te je kao selektor osvojio četiri olimpijska zlata sa četiri različite selekcije na Olimpijskim igrama i brojne druge medalje, a smatra se i začetnikom vaterpola u Sjedinjenim Američkim Državama koje je napustio na poziv nekadašnjeg predsednika Hrvatske Stipea Mesića.

profimedia0139667595.jpg
ADEK BERRY / AFP / Profimedia 
foto: ADEK BERRY / AFP / Profimedia

Imao je trijumfalni niz i sa Hrvatima sa kojima je osvojio zlato na Olimpijskim igrama 2012. godine, ali i Svetsko prvenstvo 2007.

Kasnije je vodio još i Brazil, sa kojim je uspeo da savlada i šokira Srbiju, kao i Pro Reko, u penziji je već nekoliko godina, ali sada mu je priređen i oproštaj!

BONUS VIDEO:

Kurir TV USIJANJE DANA 10.08.2021. VATEROPLISTI LAZIĆ, DEDOVIĆ, RAŠOVIĆ I STRELAC MIKEC: OLIMPIJSKE IGRE U BOJAMA SRBIJE