Tandem srpskih strelaca stekao je pravo učešća na finalu Svetskog kupa, koji je zakazan za sredinu oktobra (15 – 17. oktobar) u Nju Delhiju.

Svetska streljačka federacija (ISSF) je po završetku Olimpijskih igara objavila liste kvalifikovanih takmičara za turnir u Nju Delhiju, a na njima su Zorana Arunović (vazdušni pištolj) i Lazar Kovačević (vazdušna puška).

Pozivnice za finale Svetskog kupa dobili su pobednici završnog takmičenja SK u 2023, osvajači olimpjskih medalja i šestorica najbolje plasiranih strelaca (šest najboljih takmičarki) na rang listi Svetskog kupa 2024 u svakoj pojedinačnoj disciplini. Ukoliko je osvajač olimpijske medalje ili pobednik Svetskog kupa 2023, među šest najboljih, otvara mesto prvom narednom strelcu ispod crte.

Za rang liste se računaju samo plasmani u pojedinačnim disciplinama na četiri ovogodišnja turnira Svetskog kupa. Ostvarenja na Olimpijskim igrama, kontinentalnim prvenstvima i svetskom olimpjskom kvalifikacionom turniru nisu donosila bodove. Zato na listi kvalifikovanih nema Damira Mikeca, osvajača olimpijskog zlata u miksu sa Zoranom Arunović i sedmog mesta u pojedinačnoj konkurenciji vazdušnim pištoljem na OI. Mikec je u mesecima koje su prethodile Igrama oporavljao od povrede ruke, učestvovao je samo na dva turnira Svetskog kupa, na kojima nije skupio dovoljno bodova.

Zorana Arunović, pobednica poslednjeg Svetskog kupa u sezoni, u Minhenu, se na finalni turnir kvalifikovala sa treće, a Lazar Kovačević sa sedme pozicije. Kovačeviću je mesto otvorio Kinez Lihao Žang, koji je drugi na listi a u Šatoruu je osvojio olimpijsko zlato.

Zanimljivo je da je niko od prvoplasiranih na listama Svetskog kupa 2024. na Olimpijskim igrama nije došao do medalje.

Discipline vazdušnim oružjem, za koje su se kvalifikovali srpski strelci, na programu su prvog dana, 15. oktobra.

Prošle godine, finale Svetskog kupa održano je u Dohi, a najuspešniji naš reprezentativac bio je Lazar Kovačević, koji je vazdušnom puškom osvojio srebro.

Beta