MILJAN ANGELOV: Čovek iz senke koji je OSIGURAO BEZBEDNOST naših sportista na Olimpijskim igrama! "Nije bilo prostora za greške"
Foto: ALAIN JOCARD / AFP / Profimedia/Shutterstock/Dado Đilas, Kurir televizija, Zorana Jevtić

kurir televizija

MILJAN ANGELOV: Čovek iz senke koji je OSIGURAO BEZBEDNOST naših sportista na Olimpijskim igrama! "Nije bilo prostora za greške"

Ostali sportovi -

Olimpijske igre u Parizu su završene, ali priče o postignutim uspesima i izazovima koje su obeležile ovaj svetski događaj ne prestaju. Među temama koje su privukle pažnju jeste i uloga srpske Žandarmerije u obezbeđivanju srpskih sportista.

Gost jutarnjeg programa bio je Miljan Angelov, pomoćnik komandanta Odreda Žandarmerije u Nišu, koji je u Parizu bio zadužen za bezbednost srpske delegacije.

Pripreme za Olimpijske igre

Na početku razgovora, Angelov je istakao koliko mu je čast bila ukazana kada je izabran da bude jedini predstavnik iz Srbije zadužen za obezbeđenje srpskih sportista u Parizu.

- Kada je Olimpijski komitet Srbije uputio zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova za obezbeđenje naših olimpijaca, nisam ni sanjao da će Ministarstvo izabrati baš mene. Od trenutka kada je doneta ta odluka, sve je krenulo ubrzano. Sastanci, pripreme, sve je teklo dinamikom gde nije bilo vremena za razmišljanje o bilo čemu drugom osim kako da obavim svoj zadatak na najbolji mogući način - rekao je Angelov.

Miljan Angelov
foto: Kurir televizija

Saradnja sa francuskim snagama bezbednosti

Angelov je opisao saradnju sa francuskom policijom i žandarmerijom kao ključni element uspešnog obezbeđivanja igara.

- Francuska policija i žandarmerija podigli su nivo bezbednosti na najviši nivo. Svaka informacija koju smo dobili, bilo od naših ili njihovih izvora, prvo je bila proverena, a zatim prosleđena dalje. Nije bilo prostora za greške. Morali smo biti sigurni u svaku odluku pre nego što je sprovedena - istakao je.

Miljan Angelov
foto: Kurir televizija

Izazovi sa kojima su se suočavali

- Tokom trajanja igara, bilo je mnogo situacija koje javnost nije videla, a bolje je da tako i ostane - rekao je Angelov, dodajući da je cilj bio da sportisti budu fokusirani na svoje takmičenje i da ne osećaju nikakvu nesigurnost.

- Mi smo radili u pozadini, obezbeđujući da oni mogu slobodno da treniraju, putuju do borilišta i vraćaju se u olimpijsko selo, bez ikakve brige za svoju bezbednost.

Miljan Angelov
foto: Kurir televizija

Bezbednost u olimpijskom selu

Angelov je opisao i kako je izgledalo obezbeđenje u olimpijskom selu, koje je bilo gotovo nepristupačno za one bez potrebnih akreditacija.

- Olimpijsko selo je bilo kao mali grad sa više od deset hiljada ljudi, a prsteni kontrole bili su postavljeni nekoliko kilometara od samog sela. Niko bez odgovarajuće akreditacije nije mogao ni da priđe. Čak su i novinari imali ograničen pristup sa vremenski ograničenim akreditacijama, koje su ponekad važile samo sat vremena - objasnio je.

07:29

MILJAN ANGELOV: Čovek iz senke koji je OSIGURAO BEZBEDNOST naših sportista na Olimpijskim igrama! Nije bilo prostora za greške

Na kraju razgovora, Angelov je izrazio zadovoljstvo što je deo Olimpijskih igara protekao bez ozbiljnih incidenata.

- To je bila velika odgovornost, ali i velika čast. Svi su se vratili kući bezbedno, a to je bio naš primarni cilj - zaključio je.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

11:07

OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU PODSEĆAJU PROPADANJE STAROG RIMA! Eksperti tvrde: Ceremonija otvaranja bila početak ZGROZILO JE JAVNOST

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track