Učešće italijnaske atletičarke Valentine Petriljo na Paraolimpijskim igrama u Parizu izazvalo je neviđenu buru u javnosti.

Valentina bi trebalo da postane prva transrodna sportiskinja u istoriji koja će učestvovati na Paraolimpijskim igrama.

Najavljeno je da će predstavljati Italiju u trci na 200 i 400 metara za žene na POI u Parizu.

Njeno učešće izazvalo je izazvalo je oštre reakcije velikog dela javnosti, pošto je pre samo četiri godine Valentina bila muškarac, a pre promene pola osvojila je čak 11 državnih titula u muškoj konkurenciji.

Valentina ima Stargardtov sindrom i značajno joj je oštećen vid.

"Kao sportistkinja sa invaliditetom i transrodna osoba, imam tu svoju jedinstvenost, nosim sa sobom teret raznolikosti koji nikada nije postojao u istoriji. Zbog toga je moja najvažnija poruka da budemo svoji, uvek", rekla je Valentina.

Endrju Parsons, predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, rekao je za BBC da je Petriljo dobrodošla u Pariz i da želi da se svet sporta ujedinji oko transrodne politike.

Upravni organi mnogih sportova, uključujući atletiku, biciklizam i plivanje, pooštrili su pravila učešća transrodnih sportista u elitnim ženskim takmičenjima u poslednjih nekoliko godina. Međutim, Međunarodni paraolimpijski komitet dozvoljava upravljačkim telima da utvrde sopstvene politike, pa tako Svetska para atletika dozvoljava pojedincima koji su zakonski priznati kao žene da se takmiče.

Mnogi su besni zbog ovakve odluke jer smatraju da je uključivanje su osobe koje su prošle kroz muški pubertet stekle ogromnu mišićno-skeletnu prednost koju sama promena pola ne ublažava.

Naravno, ima i onih koji smatraju da isključivanje transrodnih sportista predstavlja diskriminaciju.

Zanimljivo, dok je bila muškarac Valentina je bila u braku sa ženom i ostvarila se kao roditelj.

"Ne smatram sebe hrabrom osobom, jer sam izašla iz ormara tek nakon 40. godine. Borila sam se protiv sebe i svojih strahova, rođena sam u degradiranom delu Napulja gde su govorili da je bolje biti kamorista nego feminielo, tačnije muškarac sa ženstvenim osobinama. "

Kurir sport/J.M.

Kurir Novak Đoković, Ju-Es open, Njujork