OTKRIVENI DETALJI: Evo gde će biti zapaljen Paraolimpijski plamen

paraolimpijske igre

OTKRIVENI DETALJI: Evo gde će biti zapaljen Paraolimpijski plamen

Ostali sportovi -

Paraolimpijski plamen biće sutra zapaljen, četiri dana pred početak Paraolimpijskih igara u Parizu, i za razliku od Olimpijskog plamena koji polazi iz Grčke, Paraolimpijska baklja uvek kreće iz Engleske, odakle potiču te igre započete posle Drugog svetskog rata, podsetili su danas francuski mediji.

Paraolimpijski plamen će biti zapaljen u mestu Stok Mendivil (Stoke Mandeville) između Londona i Oksforda i potom kreće u Francuskoj gde 28. avgusta počinju Paraolimpijske igre.

Plamen će biti podeljen na 12 baklji, koje će od 25. do 28. avgusta kružiti po Francuskoj. U nedelju će biti zapaljena i 13. baklja na dan obeležavanja 80 godina od oslobađanja Pariza od nacista u Drugom svetskom ratu.

Posle četiri dana puta, baklja će biti ponovo sjedinjenja i zapaljena u gorioniku koji se od Olimpijskih igara nalazi u raskošnom pariskom parku Tiljeri kod muzeja Luvr, gde će biti do kraja Paraolimpijskih igara, 8. septembra.

Paraolimpijska baklja do Francuske će putovati tunelom ispod Lamanša. Simbolično će je nositi 24 engleska sportista, a na pola puta baklju će preuzeti 24 francuskih sportista.

To će biti prve Paraolimpijske igre u Parizu.

Te igre su počele 1948. godine na inicijativu britanskog doktora Ludviga Gatmena (Ludwig Guttmann) neurologa vojne bolnice. Pošto je posle Drugog svetskog rata bilo mnogo hendikepiranih, ratnih ranjenika, i povređenih civila, Gatmen je želeo da osnuje sportsko takmičenje prilagođeno takvom stanovništvu.

Tako je 1948. održan sportski turnir u raznim disciplinama na kojem su učestvovali ratni veterani u invalidskim kolicima.

Taj jedinstveni turnir smatra se izvorom Paraolimpijskih igara. To takmičenje je nastavljeno do 1960. godine u Engleskoj, ali je zbog sve većeg broja takmičara iz sveta, održan u Rimu, nedelju dana posle Olimpijskih igara.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track