Srpskom paraolimpimpijcu Nebojši Đurićuoduzeta je srebrna medalja, koju je u petak uveče osvojio na Paraolimpijskim igrama u Parizu!

Đurić je stigao do srebra stigao u disciplini bacanje kugle F55 i završio je drugi, iza Bugarina, Ruždija Ruždija sa najboljim hicem od 11.98 metara, što je ujedno i njegov najbolji rezultat ove sezone.

Bronzana medalja, pripala je Poljaku, Lehu Stoltmanu, koji je bacio osam centimetara slabije.

Na zvaničnom sajtu Paraolimpijskih igara navodi se da je Đurić diksvalifikovan uz obrazloženje R6.16.1. Ta stavka u pravilniku znači da je oprema bila neadekvatna.

djuric.jpg
Paralympics.org / Printscreen 
foto: Paralympics.org / Printscreen

Sada se saopštenjem oglasio i Paraolimpijski komitet Srbije i tu možemo da pročitamo da je odluka o diskvalifikaciji Đurića, blago rečeno, skandalozna. Saopštenje prenosimo u celosti:

- Deset minuta iza ponoći stiglo je obaveštenje da je našem paraatletičaru Nebojši Đuriću oduzeta srebrna medalja i da je diskvalifikovan. U šturom saopštenju poslatom Whatsapp-om našem selektoru Jovanu Đukiću ne navode se razlozi diskvalifikacije, već se napominje da se radi o tehničkoj regulaciji.

Pozivajući se na pravilo R6.16.1, koje se odnosi na stolicu za bacanje (metalna stolica sa koje takmičar sedeći baca kuglu) ni u kratkom izveštaju, a ni nakon jutrošnjih sastanaka i uložene žalbe sa naše strane, ne pominje se tačan razlog, odnosno tačan problem stolice za bacanje.

Po pravilu svaka stolica se kontroliše i pregleda najkasnije 70 minuta pre bacanja, što se desilo i sa stolicom Nebojše Đuirića. Prilikom pregleda stolica je prošla kontrolu bez ikakvih primedbi i potvrđena je njena tehnička ispravnost, ujedno i dozvola da Nebojša može nastupati sa pregledanom opremom.

Pravilo nalaže da se u slučaju bilo kakve sumnje na ispravnost opreme dodeljuje žuti karton, što prilikom pregleda opreme našeg reprezentativca nije bio slučaj. Važno je napomenuti da se istom stolicom koristio i na svetskom prvenstvu u Japanu ove godine gde je osvojio srebrnu medalju. Delegacija Paraolimpijskog komiteta Srbije nalazi se od noćas u Technical Information Centre (TIC) gde na sastancima sa ovlašćenim službenicima pokušava da reši ovaj problem - stoji u saopštenju.

Takođe, oglasio se i Predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović, a šta je on rekao možete pročitati na sledećem linku:

Šta će se na kraju desiti od cele priče i da li će se žalba usvojiti, ostaje da se vidi.

BONUS VIDEO:

Kurir Novak Đoković, Ju-Es open, Njujork