Umesto da nosi gips, osvojila je zlato! Sportski psiholog o senzacionalnoj pobedi Angeline Topić: Ovo izdvaja najbolje sportiste
Foto: BEAUTIFUL SPORTS/Olaf Rellisch / imago sportfotodienst / Profimedia

kurir televizija

Umesto da nosi gips, osvojila je zlato! Sportski psiholog o senzacionalnoj pobedi Angeline Topić: Ovo izdvaja najbolje sportiste

Ostali sportovi -

Mlada srpska atletičarka Angelina Topić osovojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu za juniore u Peruu, uprkos teškim povredama koje je zadobila u kvalifikacijama za finale na Olimpijskim igrama u Parizu.

Na turniru u Limi, glavnom gradu Perua, ona nije imala konkurenciju, jer je jedina preskočila letvicu postavljenu na 1,91 metar.

O uspehu Angeline Topić i izazovima koje je prolazila, u emisiji "Puls Srbije" govorili su Ana Privrat, sportski psiholog i Milan Rašević, novinar Kurira.

Ana Privrat
foto: Kurir Televizija

Na samom početku, Privat je istakla važnost socijalne podrške koju sportista ima oko sebe:

- Povreda je sastavni deo sporta. Sportista će u nekom momentu naići na nju i sam oporavak od povrede, kako fizički tako i mentalno, predstavlja veliku disciplinu. Prva stvar je kako se oni nose sa stresom, zatim podrška porodice, tima nacije, što i ona sama kaže da je u ovom trenutku ključna stvar, i onda imamo taj kognitivni deo, na koji način usmeriti misli u tim momentima.

Tome koliko je sama povreda bila teška svedoče i reči Angeline za Kurir televiziju nakon njenog povratka u Srbiju:

- Prvih sedam dana nisam mogla da hodam, a kamoli da pomislim da ću za tri nedelje postati svetska šampionka. Kroz ceo put sam imala ljude oko mene koji su činili da se ne osećam kao da sam sama u borbi, imala sam ogromnu podršku porodice, nosali su me uz stepenice, vozali po terapijama... Toliko sam zahvalna, imala sam i divan medicinski tim oko sebe, koji su mi bili i mentalna podrška - rekla je Topić.

07:17

Umesto da nosi gips, osvojila je zlato! Sprotski psiholog o senzacionalnoj pobedi Angeline Topić: Ovo izdvaja najbolje sportiste

Rašević je istakao da su upravo ovakvi momenti u kojima sportisti uspeju da se izbore sa teškim situacijama i ipak završe na samom vrhu ono što čini dobrog sportistu.

- Za mladu sportistkinju koja je zadobila tešku povredu u kvalifikacijama u kojima je uspela da se izbori za finale, poznajući svakog sportistu siguran sam da bi ugrozio i karijeru ne bi li se borio za medalju. Mlada je devojka, očigledno se organizam brzo regeneriše, i uspela je da se izbori za medalju - rekao je novinar Kurira, i dodao:

- Očigledno je da je reč o vrhunskom sportisti, u smislu mentalne snage koju poseduje, i koja je izdvaja od ostalih klinaca koji su krenuli da se bave sportom.

Milan Rašević
foto: Kurir Televizija

- Ključno kod tih najboljih sportista je to što znaju kako da se nose sa povredom ili porazom, koliko njihov fokus prelazi na to "kako da posle ovoga napravim još veći uspeh?" - rekla je za kraj Ana Privrat.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:58

SA SAMOG DNA SAM SE POPELA NA VRH Angelina Topić direktno sa aerodroma: Nisam mogla da hodam, a sada sam svetska šampionka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track