BESNI RAT U FORMULI 1: Prednja krila na pojedinim bolidima seme razdora
Foto: Jerry Andre / imago sportfotodienst / Profimedia

da li je po pravilima

BESNI RAT U FORMULI 1: Prednja krila na pojedinim bolidima seme razdora

Ostali sportovi -

Uprava Formule 1 odbila je danas žalbe Red Bula i Ferarija na legalnost prednjih krila na bolidima Meklarena i Mercedesa.

Red Bul i Ferari naveli su da su prednja krila suparničkih bolida preterano savijena i da nisu u skladu sa pravilima.

"Sva prednja krila su trenutno u skladu sa pravilima iz 2024. godine", saopštila je Međunarodna automobilska federacija (FIA), preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

FIA je svesna zabrinutosti ekipa i izdala je saopštenje kao odgovor na komentare koje su posle trke u nedelju u Monci dali direktor Red Bula Kristijan Horner, savetnik te ekipe Helmut Marko i direktor Ferarija Frederik Vaser.

Horner je rekao da su "pravila vrlo jasna i da je to pitanje za FIA", dok je Marko rekao da "prednja krila Meklarena i Mercedesa moraju biti analizirana".

Oni su se žalili nakon što su poslednjih meseci Meklaren i Mercedes postali konkurentniji. Red Bil i njegov vozač Maks Verstapen dominirali su na početku sezone i imali veliku prednost, ali sada su im se primakli Meklaren i Mercedes i u konkurenciji vozača i u konkurenciji konstruktora.

Verstapen nije pobedio još od juna i trke u Španiji i ima 62 boda prednosti u odnosu na drugoplasiranog Landa Norisa iz Meklarena. Do kraja sezone ostalo je još osam trka i 232 boda u opticaju.

U konkurenciji konstruktora Meklaren za Red Bulom zaostaje samo osam bodova.

FIA je navela da upravno telo u kontinuitetu procenjuje fleksibilnost karoserije, uključujući i nove ugrađene kamere koje su u upotrebi od jula i trke za Veliku nagradu Belgije.

"FIA ima pravo da uvede nova testiranja ako se sumnja na nepravilnosti. Nema planova za bilo kakve kratkotrajne mere, ali procenjujemo situaciju imajući u vidu srednjeročne i dugoročne mere", dodaje se u saopštenju.

Kratkotrajna mera se odnosi na ovu sezonu, srednjoročna na sledeću godinu, a dugoročna na 2026. godinu, rekao je portparol FIA.

Kontroverza traje nekoliko trka, ali je eksplodirala prošle nedelje u Monci, nakon što su snimci sa ugrađene kamere pokazali kako se prednje krilo Meklarena savija i osciluje.

Ako se krilo može naterati da se savija na određeni način, to može povećati brzinu na pravoj liniji smanjenjem otpora, a zatim ponovo povećati potisnu silu vraćanjem pod drugačiji ugao u krivinama, naveo je BBC.

Red Bul je često bio u centru tih diskusija u prošlosti, kao 2021. godine, kada je FIA promenila pravila posle žalbi na prednje krilo te ekipe.

Šampionat Formule 1 nastavlja se 15. septembra trkom za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track