Maskota Friž Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu jedna je od zvezda ovog leta u Parizu gde je prodato više od milion plišanih lutaka distributerima.

Sveprisutna, crvena plišana igračka u obliku kape (Friž) po ugledu na crvenu trouglastu kapu Marijane, simbola slobode i Francuske revolucije, sa ili bez proteze, jer postoje dve verzije za Olimpijske i Paraolimpijske igre, poklonjena je svakom sportisti koji je osvojio medalju.

Plišana lutka se prodaje tokom takmičenja i pojavila se na sajtovima nekih preprodavaca.

"Još nemamo podatke o prodaji za potrošače, ali kao proizvođač, mi smo na oko 1.430.000 maskota prodatih našim distributerima", izjavio je predsednik kompanije koja je proizvodi Friž, Alen Žoli (Alain Joly).

Žoli je rekao da se njegova kompanija obavezala da će proizvesti milion komada i dodao da je u velikoj meri premašen taj broj na nešto više od 1,5 miliona komada.

Maskota na početku ismevana zbog izgleda, brzo je privukla turiste, a polemika je bila jer je veći deo proizvodnje bio u Kini.

Žoli je dodao da je od 20 do 25 odsto plišanih igračaka proizvedeno u Francuskoj.

Igračke proizvedene u Kini prodaju se po ceni od 14,90 evra kao male za privezak, a u džinovskoj varijanti koštaju skoro 800 evra.

U Parizu će u nedelju biti održana ceremonija zatvaranja Paraolimpijskih igara, koje su počele 28. avgusta. Prethodno, od 26. jula do 11. avgusta, su bile Olimpijske igre.

(Beta)