Gotovo 39 odsto sportista testirano je na doping tokom Olimpijskih igara (OI) u Parizu i pet pozitivnih slučajeva otkriveno je u ovoj fazi, saopštila je danas Međunarodna agencija za testiranje (UIO) zadužena za antidoping program tokom OI.

Ukupno je uzeto 6.130 uzoraka (urin, krv, osušena krv) iz 4.770 testova na 4.150 sportista, navodi se u saopštenju UIO, u kojem se precizira da je to "najveći broj" ikada testiranih sportista.

Te provere su se odvijale između otvaranja Olimpijskog sela sredinom jula i ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara 11. avgusta.

UIO je sprovela ciljane provere, od kojih je "gotovo dve trećine" obavljeno tokom samog takmičenja, a ostale van.

Među najviše testiranih zemalja nalaze se SAD, Francuska, Kina, Australija i Velika Britanija.

Takođe je sproveden program testiranja nekoliko nedelja pre OI, što je bio veoma rizičan period. Tako je oko 90 odsto od oko 10.000 učesnika OI u Parizu testirano barem jednom.

Tokom tog perioda zabeleženo je oko 40 kršenja antidoping pravila, navodi se u saopštenju UIO.

Na OI u Tokiju 2021. godine otkriveno je šest slučajeva dopinga.

Osnovana 2018. godine, koju delimično finansira Međunarodni olimpijski komitet (MOK), UIO planira, organizuje i upravlja rezultatima antidoping kontrola tokom OI.

Ta agencija takođe sprovodi antidoping program tokom francuske biciklističke trke za Tur de Frans i nekoliko drugih sportskih disciplina.

(Beta)

Kurir Glazer posle poraza od Benfike