Nemačko tužilaštvo u sredu je podiglo optužnicu protiv trojice muškaraca koji su uhapšeni ranije ove godine jer su ucenjivali porodicu slavnog vozača Formule 1 Mihaela Šumahera.

Ucenjivači su pretili porodici Šumaher da će objaviti privatne fotografije, snimke i sve detalje o zdravstvenom stanju vozača ukoliko im ne plate 15 miliona evra.

Porodica je odmah alarmirala vlasti u Švajcarskoj, a tamošnji istražitelji su preko broja telefona pronašli ucenjivače. Policije Švajcarske i Nemačke su posle istrage uhapsile Markusa F. u njegovom stanu u Vulfratu, kao i Jilmaza T. i njegovog sina Danijela L. zbog učešća u zaveri. Kod ucenjivača je pronađeno više od 1.500 fajlova, među kojima je 500 fotografija i video zapisa, zatim lista lekova, kao i medicinski karton Mihaela Šumahera.

Nemački mediji su objavili da je jedan od ucenjivača čovek po imenu Markus F, koji je ukrao dva hard diska sa medicinskim informacijama u vezi sa Mihaelom. On je, prema navodima, punih pet godina bio član obezbeđenja koje je nadgledalo vilu u Švajcarskoj, gde boravi porodica Šumaher.

Drugi muškarac, koga mediji nazivaju Jilmaz T, zvao je Šumaherovu kancelariju 3. juna sa privatnog broja i pretio kako će sve informacije objavili na "dark vebu". Otkriveno je da Jilmaz T. radi kao izbacivač u noćnom klubu na Bodenskom jezeru, u blizini Šumaherove vile.

Ucenjivači su tokom pregovora sa Korinom slali deo fajlova, kako bi dokazali istinost tvrdnji onoga što poseduju.

Sada im prete ozbiljne zatvorske kazne. Glavni osmumnjičeni Markus F. suočava se sa optužbama za pokušaj ucene sa maksimalnom zatvorskom kaznom do 15 godina, međutim, tužioci kažu da bi kazna mogla biti smanjena jer pretnja nije sprovedena u delo.

On je nekoliko puta u junu ove godine nazvao zaposlenog u porodici Šumaher da traži novac.

Njegov sin optužen je kao saučesnik u uceni, pošto je napravio e-mail adresu kojoj se teško ulazi u trag. Ona je korišćena za slanje fajlova porodici Šumaher.

Jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1 doživeo je tešku povredu glave na skijanju u decembru 2013. godine i od tada nije viđen u javnosti.

On je šest meseci bio u indukovanoj komi, iz koje je probuđen u junu 2014. godine, a u septembru iste godine pušten je na kućno lečenje i od tada nema informacija o njegovom stanju.

Njegova supruga Korina i medicinsko osoblje brinu o Šumaheru u njihovoj kući na Ženevskom jezeru.

Šumaher je jedan od najuspešnijih vozača u istoriji Formule 1 sa sedam titula (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004), 91 pobedom i 155 plasmana na pobedničko postolje.

Porodica čuva njegovu privatnost, pa čak ni mnogi prijatelji i rođaci ne znaju u kakvom je stanju.

Kurir sport/J.M.

Promo FORMULA 1 SPEKTAKL U BEOGRADU ZA SAMO 4 DANA: Šampionski bolid stigao u Srbiju!