Ukrajinski MMA šampionNazarij Gavrilec poginuo je u Rusiji, u pograničnoj oblasti Kurske oblasti.

O smrti poznatog MMA borca izvestila je pres-služba Komiteta za omladinu i sport Ukrajine. Nazarij Gavrilec, koji je imao samo 22 godine, služio je kao stariji operater grupe specijalnih snaga vojske Ukrajine. Smrtno je stradao u regionu Kursk, ruskoj teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajinaca. Prema preliminarnim podacima, sportista je ubijen kada je sa grupom vojnika ušao u jednu prodavnicu 12. septembra, ali se za njegovu smrt saznalo tek sada. Detalji o tome kako je tačno likvidiran nisu saopšteni.

Ovu informaciju objavio je Telegram kanal „Operacija Z: Vojni dopisnici ruskog proleća“.

- Ostali ubijeni militanti iz njegove grupe još nisu zvanično prijavljeni, status nije isti, ali se kasnije očekuju i čitulje u lokalnim medijima - piše pomenuti Telegram kanal.

Nazarij Gavrilec rođen je 26. oktobra 2002. godine u gradu Kaluš, u Ivano-Frankovskoj oblasti u Ukrajini. Studirao je na Fakultetu za fizičko vaspitanje i sport Prikarpatskog nacionalnog univerziteta "Vasil Stefanik". Prema Komitetu za omladinu i sport Vrhovne rade Ukrajine, sportista je sa 19 godina stupio u redove Oružanih snaga Ukrajine odmah na početku Specijalne ruske vojne operacije.


Nazarij Gavrilec nije prvi poznati sportista iz Ukrajine koji je ubijen tokom SVO. Pre mesec dana, tačnije 20. septembra, ukrajinski mediji objavili su vest o smrti 47-godišnje Nine Paškevič, državne šampionke u dizanju tegova, majstora sporta, trenera ukrajinskih i evropskih šampiona.

U maju ove godine u zoni Severnog vojnog okruga poginuo je i još jedan ugledni ukrajinski sportista, dvostruki evropski šampion u dizanju tegova Aleksandar Pelešenko (30). On je bio osvajač zlatne medalje na Evropskim prvenstvima 2016. i 2017. godine, a na Olimpijskim igrama 2016. zauzeo je četvrto mesto. Takođe je zauzeo četvrto mesto na Svetskom prvenstvu 2015.

Krajem 2023. godine, ukrajinski šestostruki šampion sveta u kik boksu Sergej Lisjuk, koji je služio u Donjeckom pravcu, poginuo je u zoni specijalne vojne operacije. Dok je obavljao borbenu misiju, Lisjuka je raznela mina. Lekari su sportisti amputirali nogu, ali nisu mogli da ga spasu.

Kurir sport MMA borbe u Beogradu, u režiji FNC