Enver Idrizi (57), bivši šampion sveta u karateu, svojim skandaloznim izjavama neretko je podizao veliku buru u regionu.

Albanac rođen u Skoplju, koji je predstavljao Hrvatsku posle rata i doneo joj brojne medalje u karateu, koristio je svaku moguću priliku da isprovocira Srbe.

Čovek koji se hvalio da je među prvima dobio hrvatski pasoš od bivšeg predsednika te zemlje Franje Tuđmana, pre nekoliko godina jednom provokativnom izjavom podigao je veliku prašinu.

Nakon polaganja cveća na spomenik Skenderbegu u Ženevi, Idrizi je Niš nazvao albanskim gradom.

"Ovde u Ženevi ima 20.000 Albanaca, u Švajcarskoj preko 300.000, ako imamo spomenik u Ženevi zašto ne bismo imali i u albanskim gradovima poput Medveđe i Niša? Ja bih finansirao podizanje spomenika, treba svima skrenuti pažnju na vrline Albanaca, Skenderbeg je oslobodio druge narode na Balkanu", izjavio je Idrizi.

Sportista koji je Hrvatskoj doneo prvu medalju u istoriji te zemlje nakon sticanja nezavisnosti, znao je da oplete i po "svojim" Hrvatima.

U jednom intervjuu koji je početkom godine dao za "Indeks" prisetio se jednog događaja koji se desio ispred zgrade UN u Njujorku pre 30-ak godina i tom prilikom isprozivao hrvatske sportiste i legendarnog Dražena Petrovića.

Tridesetak hrvatskih sportista protestvovalo je tada ispred zgrade Ujedinjenih nacija zbog takozvane srpske agresije. Među njima bio je i Idrizi.

"Tri dana i tri noći spavali smo na betonu pred zgradom UN-a kako bismo prromovisali Hrvatsku. Dva naša velika košarkaša prošla su s Kadilakom pored nas. Iskreno, nismo imali ni dva posto novca koji su oni imali. Mogli su da stanu i pitaju treba li nam nešto, da nam daju koji dolar za sendvič. A "gospodin Partizan" Antun Vrdoljak je 1993. dodelio nagradu njima. Bio sam u dvorani i gledao kako uzimaju moju nagradu", rekao je Albanac.

3611-youtube--screenshot-4.jpg
Youtube Printscreen 

Nakon toga je otkrio da je mislio na Stojka Vrankovića i Dražena Petrovića.

"Ništa nisam tražio, ali sportisti najviše vrede priznanja i zahvalnost. Sa mnom je bilo 30 Hrvata, koji su pobegli kao miševi kada su videli kako skidam jugoslovensku i stavljam hrvatsku zastavu. Želim opet da se ogradim kako ja nisam Hrvat, ali sam čuvao hrvatsku zastavu kao niko. Pošteno sam živeo", rekao je tada Idrizi.

Još uvek je ogorčen što 1995. godine nije proglašen za najboljeg sportistu Hrvatske.

"Godine 1995. bio sam višestruki prvak i osvojio 50 medalja. Bez konkurencije trebalo je da postanem najbolji sportista Hrvatske, ali nisam. Tada je odlučivala ista ta grupa ljudi, koje ja zovem partizanima - rekao je Idrizi, koji je i dalje ljut zbog toga što mu se desilo pre više od 30 godina".

zan-klod.jpg
Printscreen/Instagram 

Borio se sa Čak Norisom

Jednom prilikom Idrizi je otkrio da je dva puta uspeo da pobedi legendarnog Čak Norisa.

"Davno je to bilo, nije on bio toliko popularan kao danas. Zvao me jedan čovek iz Osijeka da dođem da se borim u SAD i Kanadu, a tamo sam osvojio sve njihove turnire. Dvaput sam pobedio Čaka Norisa. On je kao mlad išao u vojsku, paralelno je trenirao karate. I kada se vratio iz rata, glumio je u nekim filmovima o Vijetnamu, a u jednom se čak borio s Brua Lijem. I tu je njegova popularnost krenula neverovatnom brzinom. Nije baš da smo se intenzivno družili, ipak je on bio stariji od mene. Ali, svi ti ljudi, Čak Noris, Žan Klod van Dam, Stiven Sigal, ma niko od njih nema pojma o borilačkom sportu, daleko je to od ozbiljnog nivoa", rekao je u jednom razgovoru za hrvatske medije bivši karatista.