Petorica planinara poginuli su tokom alpinističke ekspedicije u Nepalu.

Planinari iz Rusije smrtno su stradali dok su se penjali na planinu Daulagiri u Nepalu. Njihova tela su pronađena uz pomoć helikoptera, ali je gotovo nemoguće doći do njih, pišu brojni ruski mediji.

Jedini preživeli iz ruske planinarske ekspedicije Valerij Šamalo, govorio je o tome šta se desilo:

- Okrenuo sam se u 7.700... Tražio sam da siđem, jer su mi ruke i stopala smrzli. Tražio sam da prekinu sa penjanjem, ali oni nisu hteli.

Kako je naveo Šamalo, hodao je u paru sa Vladimirom Čistikovim, dok su drugi tim su činila ostala četvorica alpinista. Prema Šamalu, pozvao je svog partnera da se vrati, ali je on odbio, odlučivši da pokuša da se popne na planinu. Tela Rusa pronađena su na visini od 7.100 metara. Jedan od planinara pao je sa visine od 8.167 metara i povukao ostale sa sobom.

Šamalo je čuo radio razgovore između grupe i kampa, alpinisti su prijavili početak spuštanja, ali je kasnije komunikacija sa njima izgubljena. Svi su bili iskusni i imali približno istu fizičku spremu. Objasnio je da su zbog niske stope uspona, penjači morali da se spuštaju noću, a to je veoma ekstremno, zbog hladnoće i jakog udarnog vetra.

Kurir sport/Ruska gazeta