Drugu godinu zaredom na Beogradskom sajmu održava se festival rep muzike "Hood vibes fest", a prvi put će u programu istog biti i jedno sportsko takmičenje – u uličnom treniranju, odnosno "street workout-u". Bitan deo "ulične kulture" jeste treniranje na šipkama ili na spravama na otvorenom, a takmičenje će voditi srpski ginisovci Uroš Ašković Aške i Nikola Vejnović Kinez.

"Hood vibes fest" je zakazan za subotu, 12. oktobar na Beogradskom sajmu, kada će, sem nastupa najpoznatijih domaćih repera, fristajl betla i drugih stvari bogatog višesatnog programa, biti i takmičenje u "street workout-u".

Takmičenje će činiti dva dela, prvi takmičarski u kom će se učesnici boriti za nagrade, i drugi u kom će moći da se oprobaju svi posetioci festivala, odgovore na izazove u uličnom vežbanju i probaju da probiju barijere u treniranju. Ceo "street workout" program biće pod nadzorom Ašketa i Kineza, dua koji je profilisan u ovom sportu i ima zapažene rezultate.

50.jpg
Hood vibes fest/Andrej Marković 

Uroš Ašković je aktuelni Ginisov rekorder u kategoriji sklekovi sa rancem od oko devet kilograma opterećenja (20lb), uradio ih je 1.522 u Beogradu 2. jula 2023. Sem toga, držao je Ginisov rekord u sklekovima sa opterećenjem od oko 18 kilograma (40lb), napravio ih je 1.105, ali je u međuvremenu nadmašen. Drugi domaćin pomenutog takmičenja na festivalu Nikola Vejnović je postavio rekord od 1.274 sklekova za sat vremena u kojim u donjem položaju grudi pipaju tlo, a u gornjem su ruke potpuno ispružene. Međutim, ovaj Ginisov rekord nije zvanično zaveden jer je ubrzo stigao bolji koji je prihvaćen.

- Kada se čuje "Ginis" odmah se zna da je to nešto impresivno, da treba mnogo vremena da se dostigne. Cela priča je nastala 2020. gde smo prvo obarali neoficijelne rekorde koji se nalaze na našem Jutjub kanalu. Posle toga smo u jednom trenutku rešili da krenemo sa oficijelnim, Aške je oborio dva zvanična rekorda i jedan je i dalje aktuelan, dok je drugi prebacio jedan drugi takmičar. Ja sam nedavno oborio jedan Ginisov rekord, uspeo sam, ali još nije završena procedura prihvatanja od strane Ginisovog komiteta, rekao je Kinez, a Aške dodao:

- Ginisova knjiga rekorda što se tiče tog sportskog dela je vrlo opširna i postoji puno disciplina, oni od jedne vežbe naprave 20, 30 rekorda. Konkretno su sklekovi dosta bogati opcijama za pravljenje rekorda. Ono što mi radimo, jer smo dugo u ovome i želimo da probijamo granice, otvorimo Ginisove stranice i gledamo mogućnosti za obaranje rekorda. Naravno, tražimo neke zdravorazumske rekorde koji znače da se obore. Poslednji primer je Kinez, taj rekord koji je radio, sklekovi gde je potrebno bilo odraditi taj pokret grudima do poda u donjem položaju, a u gornjem da bude skroz ispružena ruka. Jako težak rekord. To su stvari koje imaju validnost da se nazivaju Ginisovim rekordima, u moru gluposti koje postoje.

53.jpg
Hood vibes fest/Andrej Marković 

Srpski ginisovac Uroš Ašković je zatim poslao i poruku svima koji bi želeli da se oprobaju u uličnom treniranju na Sajmu:

- Mi ćemo tu biti da prokrvimo masu, kako bi posle mogli da skaču uz najveće hitove celog lajnapa festivala. Svi su dobrodošli i biće raznih opcija za sve da se pokažu. Biće takmičenje i izazovi u sklekovima i zgibovima, poenta je da pokrenemo što više ljudi i da bude zanimljivo ne samo za učesnike, već i posmatrače.

Program će 12. oktobra početi u 18 sati, a tačan redosled dešavanja biće objavljen na društvenim mrežama festivala.

Karte za Hood Vibes fest su u prodaji, dostupne su onlajn na sajtu Gigstix.com i na sajtu Tickets.rs, kao i u svim Vulkan knjižarama, OMV pumpama i Delfi knjižarama.

Hood vibes fest/Andrej Marković Uroš Ašković Aške i Nikola Vejnović Kinez