U glavnom gradu Bugarske počelo je Evropsko prvenstvo za mlađe seniore i seniorke (U23), na kojem učestvuje 35 zemalja. Takmičenje traje do 17. Oktobra i održavaće se svakog dana u dva takmičarska programa (od 14h I od 17:30h)

Boje zastave Republike Srbije brane sledeći bokseri:

Muška konkurencija - Omer Ametović (51kg), Luka Mihajlović (57kg) Stefan Camović (60kg), Sejdi Nazif (63.5kg), Filip Džida (67kg), Dimitrije Andrejević (71kg), Almir Memić 75kg, Ahmed Mavrić (80kg), Marko Pižurica (86kg) Lazar Lazarević (92kg).

Ženska konkurencija - Kristina Nađ Varga (50kg) Dragana Jovanović (52kg), Sara Ćirković (54kg), Kristina Kuluhova (63 kg) Anastasija Lukajić (70kg).

Odlični rezultati zabeleženi su na samom startu takmičenja. Naime, Stefan Camović je u borbi lake kategorije (60kg) ubedljivo savladao Hrvata Mateja Zebića jednoglasnom odlukom sudija i plasirao se u osminu finala u kom će ukrstiti rukavice sa Ruslanom Gadirovim iz Azerbejdžana.

Dimitrije Andrejević i Lazar Lazarević, koji su takođe juče boksovali nisu uspeli da ostvare pobedu. Andrejević je poražen od Izraelca Mohameda Isa (5:0), dok je Lazarević izgubio od Turčina Emraha Jašara nakon tehničkog nokauta.

BSS EP u boksu

U nedelju, drugog takmičarskog dana za Srbiju će nastupiti sedmoro boraca (pet muškaraca i dve dame). Pored Camovića koji samo dan kasnije nastavlja da se bori za medalju, u ring ulaze Luka Mihajlović koji će se boriti sa Leonardom Vudom iz Engleske u pero kategoriji (57kg) i Filip Džida koji će boksovati sa Rafaelom Buzeom (Mađarska)

Naš reprezentativac Almir Memić koji je na Evropskom šampionatu za seniore u Beogradu osvojio bronzanu medalju, ući će u ring sa Poljakom Danijelom Urbanom i boksovaće u srednjoj kategoriji (75kg). Marko Pižurica će se u meču kruzer kategorije (86kg) boriti protiv Jakuba Straševskog (Poljska).

U ženskoj konkurenciji će drugog takmičarskog dana nastupiti Kristina Nađ Varga sa Petre Mezei (Mađarska) u kategoriji do 50 kg i Dragana Jovanović sa Francuskinjom Kelije Mopin u kategoriji do 52kg.

Kada govorimo o ostalim nastupima naših boksera u muškoj konkurenciji, Omer Ametović će se ponedeljak 14. oktobra će boriti u muva kategoriji (51 kg) sa Maksimom Rudikom (Ukrajina), Sejdi Nazif u poluvelteru (63,5 kg) sa Manvelom Petrosjanom (Jermenija). Ahmed Mavrić će u meču poluteške kategorije (do 80 kg) boksuje protiv Eldara Hodžića (BiH).

Ostale heroine startuju od četvrtfinala 15. oktobra. Naša zlatna Sara Ćirković, za plasman u polufinale bantam kategorije (do 54 kg) boriće se protiv Ane Žurnahjan iz Jermenije. Kristina Kuluhova u poluvelter kategoriji (63kg) ukršta rukavice sa Jekaterinom Serokone (Letonija). Tog dana će u ring ući i Anastasija Lukajić, koja će za plasman u polufinale polusrednje kategorije (do 70 kg) boksovati protiv Irkinje Lise Edel O Rurk.

- “Danas boskuju dve naše predstavnice i ako pobede ulaze u četvrtfinale. Što se ostalih devojaka tu su naše evropske šampionke Sara Ćirković i Kristina Kuluhova, ali i izuzetno perspektivna Anastasija Lukajić koja će imati jedan zaista veliki izazov jer će u njenom prvom meču boksovati protiv prvakinje Evrope za osiguranu medalju. Biće dosta teško, ali devojke su spremne na sve izazove koji su pred njima. Nadamo se i da će Sara ponovo da donese Srbiji medalju i nastavi svoj šampionski niz kao i Kuluhova“ – rekao je selektor ženske selekcije Mirko Ždralo