Kristi Martin bila je pionir ženskog boksa, prva bokserka koja je potpisala ugovor sa legendarnim Donom Kingom i prva žena koja je krasila naslovnicu ugledog "Sports Illustrated" časopisa. Njeni eksplozivni nastupi u ringu oduševljavali su publiku širom sveta i doneli joj neverovatnu slavu.

Dok joj se ceo svet divio, ona je iza zatvorenih vrata svog doma preživlajvala neviđeni pakao. Godinama je trpela nezamislivo fizičko i mentalno nasilje od strane supruga i trenera Džima Martina.

Džim je bio 25 godina stariji od Kristi i imao je apsolutnu kontrolu nad njenom bokserskom karijerom i njenim ličnim životom. Kristi je mladosti bila u vezi sa drugaricom Šeri Lask, ali je svoje homoseksualne sklonosti skrivala od porodice i prijatelja. Džim je znao da Kristi prikrivena lezbijka i kasnije je njenu tajnu koristio kako bi je ucenjivao.

profimedia-0201000912.jpg
Ethan Miller/ Getty images /Profimedia 


U jednom intervjuu koji je svojevremeno dala za "The Pleyers Tribune", Kristije je otkrila stravične detalje nasilja koje je preživela u braku sa bivšim trenerom.

"Džim je bio 25 godina stariji od mene. I bila sam gej i to je Džim dobro znao. Ništa, dakle, nije imalo smisla, ali mi smo se ipak venčali. Istovremeno, kao da mi je isprao mozak - kontrolisao je svaku moju reč, pratio svaki moj korak, uvek vrlo jasno davao do znanja da bez njega ne bih bila ništa. U nekom momentu sam shvatila da je postavio kamere i da snima apsolutno sve što radim u kući", otkrila je Kristi.

Krajem devedesetih navukao ju je na kokain.

"Primoravao me je da radim razne stvari, a ja sam bila kao i svaki narkoman - učiniću sve ne bih li došla do droge", rekla je bivša bokserka.

Njena mučna borba sa porodičnim zlostavljanjem dostigla je vrhunac 23. novembra 2010. godine, kada je Džim pokušao da je ubije u njihovom domu u Floridi.

Odlučila je da ga ostavi i usledila je surova osveta. Svima je javio da ga napušta zbog žene, da je narkomanka i da će poslati fotografija na kojima se vidi kako konzumira drogu i ima intimne odnose sa ženama.

Nakon toga usledio je svirepi napad.

Naneo joj je nekoliko uboda nožem, a onda je uzeo pištolj i hladnokrvno joj pucao u grudi. Uprkos teškim povredama, Kristi je smogla snage da ustane, pobegne iz kuće i potraži pomoć. Veruje da joj je Bog dao snagu da preživi tog dana.

"Smireno je ušetao u spavaću sobu, pogledao me u oči, a onda izvukao nož i počeo da me seče", kaže Kristi i dodaje:

"Prva tri uboda bila su toliko oštra da nisam ništa osetila, alitaj četvrti... Kada se nož zario u moje grudi shvatila sam da sam u problemu. Kao da je fontana krvi šikljala iz mojih grudi, nikada nisam videla tako nešto."

"U jednom momentu me je uhvatio za glavu i počeo da udara njom o komodu, a onda je izvadio pištolj i udario me snažno po licu".

Tokom borbe nasilnik je povredio ruku, pa je izašao iz sobe i ostavio je da leži u lokvi krvi. Povremeno je ulazio u sobu da vidi da li je umrla, ništa nije govorio.

profimedia-0068562947.jpg
JOHN GURZINSKI / AFP /Profimedia 

U jednom momentu je ušao i uperio pištolj u nju.

"Nemaš m**a da me ubiješ!" viknula je tada Kristi.

I onda je pištolj opalio. Pogodio ju je u grudi i izašao.

Ni sama ne zna kako je uspela da napusti kuću sa takvim povredama. Sva krvava našla se na ulici, ugledao ju izvesni Rik Kol, koji je odmah zaustavio auto i odvezao je u obližnju bolnicu.

Džim je nakoliko dana nakon napada uhapšen i kasnije osuđen na 25 godina zatvora, a Kristin put ka oporavku nije bio nimalo lak. Fizičke rane su relativno brzo zarasle, ali su mentalni ožiljci ostali. Vratila se u teretanu samo sedam dana nakon napada, ali njena emotivna bitka i dalje je u toku.

"Ponekad i dalje imam flešbekove, osećam jezu kad čujem da neko oštri nož ili nelagodu kad vidim da neko poseže za nožem. Ali preživela sam. Suviše sam žilava da bih dozvolila takvim stvarima da me na duže staze oštete. Na kraju dana, ja sam borac u svakom smislu te reči" poručila je neuništiva Kristi.

Kristi se 2017. godine ponovo udala, ali ovoga puta za ženu. Uplovila je u bračne vode sa profesionalnom bokserkom Lisom Holvejn.

profimedia-0089696765.jpg
TIMOTHY A. CLARY / AFP /Profimedia 

U karijeri je ostvarila rekord od 49 pobeda, 7 poraza i tri remija, a čak 31 borbu završila je nokautom.

Kurir sport/J.M.

02:09
DEDA (92) PATOSIRAO TROJICU MANGUPA NASRED ULICE! Nisu ni slutili da se kače sa bivšim bokserom, ređali se NOKAUTI kao na traci Izvor: Twitter