SRBINA ČEKA NAJTEŽI ULTRAMARATON: Aleksandar se sprema za najekstremniju biciklističku trku kroz Sjedinjene Američke Države

Printscreen

Aleksandar Đurović iz Kraljeva jedini je Srbin koji se kvalifikovao za najekstremniju biciklističku trku kroz Sjedinjene Američke Države, čija jedina etapa ima 4.800 kilometara, a koju mora da pređe za 12 dana, vozeći dnevno skoro 400 kilometara.

- Tradicionalna trka “Race Across America“ počinje 11. juna 2019. godine sa američke zapadne obale Pacifika, vodi preko pustinja i planina Kalifornije i Nevade, a potom preko Stenovitih planina Kolorada prelazi četiri najduže američke reke i Veliku ravnicu. Završava se na istočnoj obali Atlantika, kaže Aleksandar Đurović.


Prema njegovim rečima, kako bi stigao do cilja u najtežem svetskom biciklističkom ultra maratonu, moraće da vozi 20 časova dnevno, a prestala četiri sata da koristi za odmor. A koliko je trka zaista iscrpljujuća i nadljudski podvig, svedoče i primeri solo takmičara koji su u stanju da je izvezu za samo 8 dana, koristeći kratke dremke.

Printscreen 
foto: Printscreen


- Svi takmičari na sedlu svog bicikla moraće da izdrže sunce, kišu i vetar, odnosno sve što može da ih zadesi preko paklenih pustinja i visokih planina. Napominjem da je ogroman uspeh izdržati i stići do Atlantskog okeana, kaže skromno Đurović, koji se za trku u Americi kvalifikovao ove godine, vozeći “Hard Cro” u Hrvatskoj, u dužini od 1.400 kilometara za 80 sati, a uspeo je da je pređe za svega 77 sata.

Sama kvalifikacija za trku “Race Across America“ Đurovića, kao jedinog takmičara iz Srbije, svrstala je u minimalan procenat svetskih vozača koji mogu da je voze, a samim tim i u vrh ovog sporta. Đurović se biciklizmom bavi dve decenije, aktuelni je prvak Srbije u ultra biciklizmu i nacionalni rekorder u disciplini 24 časa neprekidne vožnje.

Printscreen 
foto: Printscreen


Kurir sport / J. Slijepčević