ŠTA OČEKIVATI OD ODBOJKAŠA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA: Povratnici posle 12 godina ciljaju najmanje četvrtfinale

OKS

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije vratila se na Olimpijsku scenu posle 12 godina.

Sjajnim igrama u Ligi nacija četa selektora Igora Kolakovića izvadila je vizu za Pariz.

Interesantno je da je Kolaković bio selektor i pre 12 godina u Londonu kada je naš tim poslednji put nastupao.

Ekipu predvode iskusni kapiten Uroš Kovačević, zatim Aleksandar Atanasijević i Marko Podraščanin. Srednjem bokeru su ovo treće, a Korektoru i primaču druge Olimpijske igre. Svi ostali su debitanti na Olimpijskim igrama.

Po rang listi, ali i listama na kladionicama Srbija je autsajder. No, naravno to ne znači da će se igrači unapred predati.

"Jako smo dobro radili u pripremnom periodu, možda i najbolje otkad sam ja selektor reprezentacije. Igrači su bili fokusirani i motivisani, svesni su da mogu da naprave iznenađenje i rešeni su da to i urade", poručio je Kolaković.

Slično razmišlja i kapiten Uroš Kovačević.

"Turnir je jedan od najlakših, faktički sa tri utakmice već si u četvrtfinalu. I baš zato, mi kao autsajderi želimo da dobrom igrom dođemo do četvrtfinala, a posle može svašta da se odigra."

Srbija će igrati u grupi A, gde su joj rivali Francuska, Kanada i Slovenija. Prvi rival u nedelju od 17 časova je aktuelni olimpijski šampion, ekipa Francuske. Slede dueli sa Slovenijom i Kanadom. U B grupi će igrati Poljska, Egipat, Brazil i Italija, a u C grupi Japan, Nemačka, Argentina i SAD.

Sistem takmičenja je takav da iz tri grupe po dve najbolje ekipe prolaze u četvrtfinale, plus dve najbolje trećeplasirane. Po završetku takmičenja po grupama, napraviće se tabela 8 selekcija koje su se plasirale u četvrtfinale, na osnovu rezultata u grupama, da bi se dobio raspored četvrtfinalnih utakmica, odnosno projektovanog polufinala. Prilikom određivanja tabele, prva tri mesta će pripasti pobednicima grupa na osnovu njihovih rezultata, pa zatim 3 drugoplasirane reprezentacije po istim kriterijumima, i na kraju dve najbolje trećeplasirane selekcije.

Na osnovu tabele, u četvrtfinalu će igrati najuspešniji pobednik grupe i druga najbolja trećeplasirana selekcija i tako redom.

Kurir sport