"POČINILI DELO IZ MRŽNJE" Podignuta OPTUŽNICA za napad hrvatskih navijača na igrače Zvezde: Udarali ih i jurili, preti im ROBIJA!

Marina Lopičić/Printscreen

Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu zanapad na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi u februaru 2019. godine.

Tada su, oko 13.30 časova, četvorica optuženih stigla do kafića u kome su zajedno i po dogovoru sedeli Aleksandro Kralj, Miloš Maksimović i Dušan Vasić. Na Kralju su uočili trenerku i majicu sa Zvezdinim grbom, pa je nastao haos.

- Oni su im prilazili jer su osećali izrazitu netrpeljivost prema drugim nacionalnostima, a u nameri da ih zlostavljaju i ponize, udarali su ih pesnicama i nogama, nazivajući ih četnicima. Kada su žrtve počele da beže, nastavili su da jure za njima, nazivajući ih četnicima. Kada je Kralj skočio u more, zamolili su ga da skine i preda svoju odeću sa obeležjima kluba, što je on i učinio tako što im je bacio crvenu majicu sa grbomCrvene zvezde. Tako su nasiljem na javnom mestu drugog doveli u ponižavajući položaj, a krivično delo je učinjeno iz mržnje zbog nacionalnog porekla - navodi se u optužnici, a prenosi Dalmatinski portal.

NAPADNUTI VATERPOLISTI ZVEZDE U SPLITU! MEČ PROTIV MORNARA OTKAZAN! Igrači se HITNO vraćaju u Beograd (VIDEO)  Youtube

Prvooptuženi Jure G. dodatno je optužen da je Kralja udario pesnicom u čelo i lakše ga povredio. A taj zločin počinjen je iz mržnje, navodi Državno tužilaštvo koje četvoricu okrivljenih tereti za nasilničko ponašanje, a Juru G. za nanošenje telesne povrede.

Za sve okrivljene se traži kazna zatvora, za Juru G. jedinstvena kazna od godinu i deset meseci, a za ostale u rasponu od osam meseci do jedne godine. Jure G. je na saslušanju u Državnom tužilaštvu priznao da je udario Kralja kada je na njemu video obeležja Crvene zvezde.

Gledao je šta Kralj radi u moru. Podigao je majicu koju je bacio. Drugookrivljeni je negirao zločin, nije odgovarao na pitanja. Četvrtookrivljeni se branio ćutanjem. Trećeokrivljeni je rekao da je sedeo na klupi i čekao devojku.

Iako žrtve i svedoci nisu identifikovali napadače, Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu se poziva na snimke video nadzora i međusobnu komunikaciju pre i nakon izvršenja krivičnog dela.

- Svi optuženi su bili u centru Splita u trenutku kada je zločin počinjen. Krivična dela su počinjena na javnom mestu u centru grada pred većim brojem pešaka, i to u odnosu na sportiste koji nisu dali nikakav povod za nasilje, isključivo zbog činjenice da se radi o osobama druge nacionalnosti prema kod koga okrivljeni osećaju izraženu netrpeljivost, koja se u konkretnom slučaju manifestovala tako što su žrtve više puta nazivali četnicima, napadali ih i udarali, trčali za njima kada su bežali i na kraju pitali Aleksandra Kralja, koji je tražio spas od njihovog nasilja. bekstvom na more, za klupski dres Crvene zvezde - stoji u optužnici, a zaključuje se u tekstuDalmatinskog portala.

Kurir sport / Dalmatinski portal